Linkuri accesibilitate

"Ameliorarea relaţiilor Americii cu Rusia nu va fi în detrimentul partenerilor est-europeni"


Joe Biden ţine un discurs la Biblioteca Universitară din Bucureşti
Joe Biden ţine un discurs la Biblioteca Universitară din Bucureşti

Vice-preşedintele american Joe Biden respinge la Bucureşti acuzaţiile privind revenirea la sferele de influenţă

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden a îndemnat ţările Europei Centrale şi de Est să ajute la consolidarea democraţiei în fostele republici sovietice din vecinătate. Biden a lansat îndemnul într-un discurs rostit la Biblioteca Centrală Universitară de la Bucureşti.

„Este mai uşor sa dobori un regim decât să construieşti o democraţie înfloritoare. Dar aţi realizat acest lucru şi acum îi puteţi învăţa şi pe alţii" – a spus Joe Biden în mesajul adresat ţărilor Europei Centrale şi de Est, care s-au debarasat de regimul comunist cu 20 de ani în urmă.

Vicepreşedintele american a spus că aceste ţări sunt astăzi un model pentru altele în Europa de Est, care mai luptă încă să devină democraţii şi economii de piaţă. „Puteţi ajuta Moldova, Georgia şi Ucraina pe calea spre stabilitate şi prosperitate. Mai sunt multe de făcut în Armenia, Azerbaijian şi Belarus”, a declarat Joe Biden.

Cu discursul de la Bucureşti, vicepreşedintele american a dorit să asigure ţările Europei Centrale şi de Est că Statele Unite nu cred în sfere de influenţă şi că îmbunătăţirea relaţiei cu Rusia nu se va face in detrimentul acestor parteneri est-europeni.

"Niciodată Statele Unite nu vor încheia un acord peste voinţa voastră sau pe ascuns", l-am citat pe Joe Biden.

Vicepreşedintele american a spus că parteneriatul americano-european este cu atât mai strâns cu cât Europa s-a extins şi a devenit mai puternică, iar piatra de temelie a legăturii americano-europene este Alianţa Nord Atlantică.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Politigraf

XS
SM
MD
LG