Linkuri accesibilitate

Începerea filmărilor pentru o peliculă americană consacrată războiului ruso-georgian


Actorul Andy Garcia în timpul filmărilor de la Tbilisi
Actorul Andy Garcia în timpul filmărilor de la Tbilisi

Regizorul Renny Harlin: „o extraordinară istorie umană, cu nuanţe tragice”

Oficiul preşedintelui georgian a avut luni un nou ocupant, actorul de la Hollywood, Andy Garcia care se filmează în rolul lui Mihail Saakaşvili într-un film despre războiul ruso-georgian de anul trecut. Uşurinţa cu care autorităţile georgiene au pus la dispoziţia echipei de filmare clădirile oficiale şi străzile capitalei Tbilisi i-a făcut pe unii să presupună că filmul va prezenta războiul dintr-un unghi favorabil georgienilor.

Filmările au început săptămâna aceasta, iar filmul, o dramă, deocamdată fără titlu, va descrie peripeţiile unui jurnalist american şi a unui cameraman, pomeniţi în mijlocul luptelor din Osetia de Sud.

Regizorul filmului, americanul de origine finlandeză, Renny Harlin, cunoscut mai ales pentru filmul de acţiune "Die Hard 2", a descris noul său film drept o „extraordinară istorie umană, cu nuanţe tragice” şi a spus că locul acţiunii nu este lucrul cel mai important. Regizorul spune că mesajul său este valabil pentru zonele de conflict de oriunde din lume, lecţiile cărora nu au fost învăţate. Războaiele continuă pretutindeni iar filmul poate fi pentru cei plictisiţi să le mai urmărească la ştiri o cale de a înţelege efectele produse de război.

În timpul filmărilor de marţi noaptea în centrul capitalei Tbilisi, mii de georgieni au participat ca figuranţi la reconstituirea demonstraţiei de pe 12 august 2008, purtînd banere cu inscripţia „Armata rusă, afară din Georgia”, în timp ce Andy Garcia, în rolul lui Mihail Saakaşvili, a apărut pe o scenă alături de alţi actori jucîndu-i pe preşedinţii ţărilor baltice şi Poloniei. Ei sosiseră în Georgia în semn de sprijin, după ce încercarea georgienilor să preia cu forţa armelor controlul în Osetia de Sud a fost urmată în august trecut de o devastatoare contra-ofensivă rusească.

Aşa cum Georgia şi Rusia îşi menţin fiecare propria versiune despre cele întâmplate în timpul, până la şi după războiul de 5 zile, filmul va avea o pronunţată încărcătură politică şi nu avea cum să nu provoace controverse.

Au apărut deja speculaţii că filmul cu un buget de multe milioane de dolari, modest după standardele de la Hollywood, dar cel mai mare pentru un film făcut vreodată în Georgia, va fi o nouă ocazie pentru autorităţile georgiene să propage propria viziune asupra evenimentelor.

Guvernul georgian a sprijinit activ echipele de filmare, dar una dintre producătoare, deputata georgiană pro-guvernamentală Papuna Davitaia dezminte că autorităţile de la Tbilisi ar fi contribuit şi financiar. Tot ea a respins şi speculaţiile despre mesajul filmului. „Nu este un film de propagandă. Încercăm să fim obiectivi şi nepărtinitori”.

Deputata georgiană nu a convins pe toată lumea. Presa rusă a anunţat o contra-ofensivă, de data aceasta pe câmpul cinematografiei, relatînd că regizorul sârb Emir Kusturica s-ar pregăti şi el de un film despre războiul ruso-georgian, care ar prezenta conflictul din perspectiva Osetiei de Sud.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG