Linkuri accesibilitate

Primăria Chișinăului oferă ajutoare sociale victimelor atentatului de la 14 octombrie


Chișinău 14 aprilie
Chișinău 14 aprilie

Precizările primarului Dorin Chirtoacă.

Primăria capitalei s-a angajat să ofere ajutor victimelor deflagraţiei din 14 octombrie, după ce o grenadă a explodat în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Diana Răileanu a fost curioasă să afle în ce mod Primăria va stabili mărimea pagubelor şi din ce surse vor fi alocate ajutoarele:

Majoritatea pacienţilor care au avut nevoie de spitalizare în urma exploziei din 14 octombrie, au plecat deja acasă. Astăzi, am întâlnit-o la Spitalul de Urgenţă doar pe Irina Vacarciuc de 17 ani. Ea este imobilizata dupa ce câteva schije i-au ciuruit picioarele. Mâine urmeaza a fi operată din nou, îmi spune mama Irinei, Maria, care se afla şi ea la 14 octombrie în mulţimea din Piaţă: „Nu învinuiesc pe nimeni, cred că persoana care a făcut lucrul acesta nu s-a gândit la ce urmări ar fi avut că putea să aibă. Mă gândesc că a fost un copil şi nu s-a gândit la ceea ce face. Foarte mult alcool a fost în vânzare. O sticlă de apă cu greu găseai, da băuturi alcoolice foarte mult a fost”.

Maria Vacarciuc îmi spune ca primarul a vizitat pacienţii la Spital şi le-a promis că toate cheltuielile de spitalizare vor fi suportate de Primărie, dar şi niste bani pe-deasupra: „Un fel de recompensă, aşa spun dar nu ştim precis. Cu banul nu poţi să cumperi sănătatea, dar o rămas ceea ce o rămas pe viaţă – un stres şi o amintire neplăcută pentru ea şi pentru noi”.

Solicitat de Europa libera, Primarul Dorin Chirtoacă ne-a dat asigurari că recompense vor primi nu doar persoanele care au fost spitalizate, ci şi cele care au cerut simple îngrijiri medicale. Banii, a precizat primarul, se vor lua din Fondul de Rezervă a Primăriei: „Legea spune foarte clar, precum şi regulamentul comisiei pentru Fondul de rezervă a Primăriei municipiului Chişinău: în caz de calamităţi naturale, în caz de explozii, în caz de situaţii excepţionale în general, Primăria poate oferi despăgubiri acelor care au avut de suferit”.

Zilele acestea, angajaţii Primăriei urmează să stabilească cheltuielile pe care le-au suportat victimele şi suma recompensei, ce va include şi despăgubiri morale. Avocatul Roman Mihăeş, preşedintele Ligii Pentru Apărarea Consumatorilor spune că în astfel de cazuri, Legea nu obligă direct Primăria la despăgubiri, decât dacă victimele se adresează în instanţa de judecată: „Deci orice cetăţean care a avut de suferit în urma evenimentelor din 14 octombrie se poate adresa cu o cerere de chemare în judecată împotriva Primăriei mun. Chişinău să ceară despăgubiri morale şi materiale pentru că nu le-a fost asigurată paza şi au suferit în urma acestei explozii”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG