Linkuri accesibilitate

Cazul Adrian Năstase și „mătușa Tamara”


Fostul premier Adrian Năstase
Fostul premier Adrian Năstase
Joi, vice-preşedintele american se va va intilni la Bucuresti cu preşedintele Traian Băsescu, cu premierul interimar Emil Boc si cu liderii opozitiei, contracandidatii preşedintelui Basescu in alegerile prezidentiale din 22 noiembrie, Mircea Geoană, liderul social democratilor romani si Crin Antinescu, de la Partidul Naţional liberal. Astazi preşedintele Basescu si Mircea Geoana si-au depus oficial candidaturile pentru scrutinul de luna viitoare. Directia Naţionala Anticorupţie l-a trimis astazi in judecata pe fostul premier, social democratul Adrian Năstase, pentru dare de mita in asa numitul dosar al „mătușii Tamara”. Mai multe de la Sabina Fati, corespondenta noastra la Bucuresti:

Fostul premier socialist Adrian Năstase este cercetat de catre procurorii anticoruptie de patru ani si nu este deocamdata destul de clar daca in fata judecatorilor vor fi destule probe. Dosarul Tamara a fost deschis dupa ce ziaristii au observat in declaratia de avere depusa de Adrian Nastase la inceputul anului 2005 un plus de un milion de dolari despre care fostul premier sustinea ca i-ar fi mostenit de la Tamara Cernasov, o ruda mai indepartata de-a sotiei sale.

Ulterior s-a descoperit ca prin aceasta matusa asumata de Adrian Nastase s-ar fi derulat si alte afaceri, insa toate datele obtinute de procurori au fost blocate de parlamentari vreme indelungata. Potrivit legii raspnderii ministeriale fostii sau actualii membri ai guvernului, care sint si parlamentari au nevoie de votul camerei din care fac parte pentru putea fi cercetati penal si trimisi in judecata.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a fixat deja pentru 27 noiembrie primul termen de judecata in acest dosar in care fostul premier socialist din perioada 2000-2004, Adrian Nastase, a fost trimis pentru dare de mita, alaturi de fostul sef al Oficiului National pentru Combaterea si Prevenirea Spalarii banilor, Ioan Melinescu. Acesta este acuzat de sustragerea unor inscrisuri oficiale si luare de mita. Inscrisul in discutie era cerut de Parchetul General și se referea la depunerea in numerar a sumei de 400 de mii de doalri intr-un cont bancar avind-o ca titular pe Daniela Năstase, sotia premierului. Lucrurile au fost blocate dupa ce Adrian Nastasae si partidul sau au cistigat alegerile in anul 2000, iar in schimb premierul s-a revansat si l-a numit pe complicele sau sef la institutia care ar trebui sa combata spalarea banilor, iar inscrisul compromitator la adresa sotiei sale a disparut.

Acum Adrian Nastase se plinge ca Dosarul Tamara, care “a inceput politic” ajunge in instanta “tot intr-un moment politic”. Impotriva fostului premier roman sint deschise sapte dosare, dar pina acum doar doua au ajuns pe masa judecatorilor si e posibil ca in traditia de pina acum ele sa treneze chiar si pina la prescrierea lor asa cum s-a intimplat si in alte cazuri.
XS
SM
MD
LG