Linkuri accesibilitate

Semnificații ale vizitei lui Joe Biden în Europa centrală


Vice-președintele Joe Biden la conferința de presă de la Varșovia
Vice-președintele Joe Biden la conferința de presă de la Varșovia

Statele Unite și vice-președintele american doresc să confirme importanța pe care o acordă regiunii central-est europene.

Vice-preşedintele american Joe Biden s-a aflat astazi la Varşovia si miine va fi la Bucuresti, unde urmeaza sa pronunțe un important discurs de politica externa la Universitatea Bucuresti. Vineri, vice-preşedintele american va fi la Praga. L-am intrebat pe corespondentul nostru la Washington, Valeriu Sela ce importanta are aceasta vizita europeana acum, la putin timp dupa ce sefa diplomatiei americane, doamna Hillary Clinton a fost la Moscova şi dupa ce administratia americana a anunţat modificarea planurilor lor defensive din Europa. Valeriu Sela:

Dupa episodul anularii scutului anti-racheta si scepticismul creat in legatura cu angajamentul american in zona, vizita vice-presedintelui Biden doreste sa confirme ca Statele Unite considera regiunea importanta si investeste interes in ea. Desi decizia administratiei Obama este considerata de multi experti una judicioasa, pe plan militar, ea a generat nemultumire in Europa de Est – in special in Polonia si Republica Ceha si in special in rindurile politicienilor, care si-au pus in joc capital politic pentru a obtine aprobarea amplasarii scutului, propus initial de George W. Bush.

Impresia ca decizia s-a dorit o modalitate de a multumi Rusia a creat critici in Statele Unite, in rindurile opozitiei republicane. In aceste conditii, misiunea lui Biden este una delicata. El trebuie nu doar sa explice hotarirea de a renunta la scut, dar – mai important chiar — sa explice est si central europenilor, de ce este regiunea importanta pentru Statele Unite si cum se incadreaza ea in strategia americana. Si mai ales ca repornirea relatiilor cu Rusia este un factor favorabil si nu dimpotriva, pentru regiunea, aflata in anii comunismului, sub dominatie sovietica.

Est europenii privesc cu ingrijorare catre manifestarile agresive ale Rusiei, catre forta regasita a acelei tari. In plus, s-a diminuat increderea ca NATO ar interveni daca tari din regiune s-ar afla in pericol. In fond –spun criticii – ce a facut NATO arunci cind Rusia a atacat Georgia , in august 2008? Si nu in ultimul rind, exista in estul si centrul Europei temerea ca Statele Unite considera regiunea, o chestiune rezolvata si ca o neglijeaza, preocupate fiind de situatii presante, din criza, in alte parti. Ori, cei care traiesc in Estul si Centrul Europei au motive sa creada ca directia tarilor lor – in special unora dintre ele – nu trebuie considerata un caz rezolvat. O astfel de apreciare – spun ei - e prematura.

In aceste conditii, vice-presedintele Biden ofera in aceste zile asigurari ca angajamentul american ramine puternic. Interlocutorii sai isi doresc si ca Biden sa ofere asigurari ca Statele Unite nu accepta un sistem al sferelor de influenta, asa cum si-ar dori Moscova.
XS
SM
MD
LG