Linkuri accesibilitate

Va fi sau nu ales președintele statului vineri 23 octombrie ?


Marian Lupu, candidatul AIE la președinția R. Moldova
Marian Lupu, candidatul AIE la președinția R. Moldova

Mihai Ghimpu: „Interesul societății este mai presus decît interesul unui partid”

In Parlamentul de la Chisinau au fost reluate discutiile legate de alegerea preşedintelui Moldovei. Exista un singur candidat, fostul preşedinte al parlamentului Marian Lupu, din partea Aliantei pentru Integrare Europeana, in timp ce regulamentul cere sa fie cel putin doi, dar prevederile sunt destul de vagi si expertii constituţionali au păreri divergente. Toata lumea pare sa fie de acord ca acest vot nu va fi unul simplu si au ramas incă multe necunoscute. Ce se stie limpede este ca fara 8 voturi de la Partidul Comunistilor, Marian Lupu nu poate deveni preşedintele Moldovei, asa cum doreste Alianta pentru Integrare Europeana. Din aceasta pricina, partidul democrat, al domnului Lupu a lansat un nou apel catre liderii Partidului Comunistilor, fostii sai colegi din legislatura trecuta. Mai multe despre discutiile din parlament si ambiguităţile legislative, de la Valentina Ursu.

Comisia specială pentru alegerea sefului statului va propune Parlamentului să numească o altă dată pentru desfăşurarea scrutinului. Iniţial a fost anunţată data de 23 octombrie, pentru o prima runda a desemnarii lui. Până la 17 octombrie, când a expirat data limită, a fost înregistrat un singur candidat. AIE l-a înaintat pe liderul PDM, Marian Lupu. În Constituţia ţării nu este prevăzută cerinţa înregistrării unui număr exact de candidaţi. Totodată, un aviz al Curţii Constituţionale precizează că trebuie să fie înaintate cel puţin două candidaturi.

In situatia creata am intrebat-o pe Maria Postoico, liderul fractiunii comunistilor de ce s-a ajuns in acest impas. “Cum se spune la noi in popor: doi juristi, trei opinii, iata asa si in cazul de fata. PCRM nu inainteaza nicio candidatură pentru functia de presedinte al tarii, pentru ca noi nu avem sustinerea altor deputati. Am putea inainta doar in cazul crearii unei coalitii de centru stanga. Iar asta se va vedea in viitor. Candidatura lui Marian Lupu, propusa de catre parlamentarii AIE nu va fi sustinuta de catre deputații comunisti.”

Speakerul Mihai Ghimpu, presedintele interimar al Republicii Moldova se arata mai optimist: ”Va fi ales presedintele Republicii Moldova. Comunistii spun ca nu, iar eu spun ca da. Si va veti convinge peste un timp ca vom avea sef de stat. Acesta va fi Marian Lupu. Sunt sigur. Voturi nu cautam. Sunt oameni care constientizeaza ca alegerile anticipate sunt si in detrimentul lor personal si al societatii in intregime. La sedintele in plen ale parlamentului sunt deputati care gandesc si judeca corect. Lupta politica este lupta politica dar interesul societatii este mai presus decat interesul unui partid sau mandatul unui deputat. Eu cred ca sunt persoane care vor participa si vor vota pentru Marian Lupu. Data alegerii va fi stabilita. Decizia apartine parlamentului. Vom tine cont de faptul ca trebuie inaintate doua candidaturi. Ar fi bine daca ar inainta si comunistii o candidatura. PCRM e cea mai mare fractiune si ar fi bine daca vor prezenta si ei o candidatura. Lupta politica inseamna nu numai victorii, dar si pierderi. Iar fiecare pierdere inseamna pregatire pentru o noua victorie. Le doresc succes.”

Comisia specială pentru alegerea sefului statului va propune Parlamentului să numească o altă dată pentru desfăşurarea scrutinului. Totodată, în termen de 10 zile, comisia va înainta forului legislativ un set de modificări la Legea cu privire la procedura de alegere a preşedintelui R. Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG