Linkuri accesibilitate

"Încetinirea extinderii NATO şi UE nu este o sacrificare a Moldovei"


Interviu cu scriitoarea franceză Catherine Durandin

Vasile BOTNARU: Care este deosebirea intre atitudinea critica a rusilor care sint cunoscuti pentru antioccidentalismul lor si criticile dumneavoastra adresate americanilor?

Catherine DURANDIN: Criticile pe care le formuleaza rusii sint eminamente ideologice, globale. Ele ramin mereu in albia conceptiei despre pretinsa putere imperialista. Ei nu mai zic “capitalista” ci “capitalista”. Criticile mele sint interogative si punctuale. Ele se refera la unele decizii anume luate intr-un moment anume, iar respectul meu pentru valorile aparate de Statele Unite si Europa in cadrul relatiilor euro-atlantice este total.

Vasile BOTNARU: Deci, se poate spune ca este privirea critica a unui amic?

Catherine DURANDIN: Este critica venita din partea unui aliat, a unui aliat loial, si este o critica amicala. Citeodata are un semn de interogare, la sigur, aveti dreptate.

Vasile BOTNARU: Aici in Republica Moldova se spune uneori ca puterile occidentale au sacrificat Moldova, periferia Europei pentru un pret oarecare. Este adevarat?

Catherine DURANDIN: Nu, eu cred ca Moldova traverseaza acum in anul 2009 o faza dificila pentru ca se inregistreaza o incetinire a extinderii Aliantei Atlantice si a Uniunii Europene spre Est. dar nu exista niciun sacrificiu, nici al Moldovei si nici al Ucrainei. Ambele tari fac parte dintr-un parteneriat care este temeinic si important si care urmeaza a fi uzitat. Nu, Moldova nu este sacrificata. Daca este sa luam in calcul vizitele recente si intreprinse cu regularitate la Chisinau ale lui Javier Solana, Carl Bildt, ale reprezentantilor presedintiei suedeze, vom intelege ca exista un interes profund pe care Europa il manifesta pentru Moldova.
XS
SM
MD
LG