Linkuri accesibilitate

Moldova cvasi absentă de la Tîrgul de carte de la Frankfurt


A 61-a ediție a Tîrgului de carte de la Frankfurt
A 61-a ediție a Tîrgului de carte de la Frankfurt

Un interviu cu directorul edituri ARC, singura reprezentată la Tîrg

Prezenţa Moldovei la Tîrgul internaţional de carte de la Frankfurt, din Germania – unul din cele mai mari din Europa – a fost mai mult decît discretă. Dumitru Crudu a stat de vorbă şi comentează cu directorul unicei edituri moldoveneşti participantă la târg: scriitorul Adrian Ciubotaru, redactor la editura ARC:

Criza economică mondială i-a făcut pe cei mai mulţi editori moldoveni să renunţe anul acesta la participarea la tîrgul de carte de la Frankfurt, dar tot criza i-a determinat pe diriguitorii editurii Arc să-şi trimită un reprezentant, e vorba de redactorul Adrian Ciubotaru, la cel mai important tîrg de carte din Europa cu misiunea de-a afla cum se descurcă editorii europeni în aceste vremuri de restrişte din punct de vedere economic. Adrian Ciubotaru.

Discutînd cu editorii germani, britanici sau americani, singurul moldovean prezent la Tîrgul de Carte de la Frankfurt a încercat să afle care au fost soluţiile la care au apelat editorii occidentali pentru a face faţă crizei.

Concluzia la care a ajuns Adrian Ciubotaru după ce s-a reîntors din Frankfurt e că nu e destul doar să scoţi cărţi bune, dar şi să să le promovezi bine. În acest sens, el consideră că editorii moldoveni au foarte multe de învăţat de la colegii lor occidentali, care ştiu foarte bine cum să transforme o carte bună într-o carte căutată de toată lumea.

S-ar putea ca aceste strategii să-i ajute şi pe editorii moldoveni să supravieţuiască în aceste timpuri grele sau să dea marea lovitura. Dar pentru asta ar mai trebuie să ştie şi de unde bate vîntul pe piaţa de carte europeană. Iată un alt scop pentru care Adrian Ciubotaru a mers la Frankfurt.

Başca acest lucru, Adrian Ciubotaru a mai constatat că Republica Moldova este, cel puţin deocamdată, singura ţară din sud-estul Europei, în care editorii nu beneficiază de susţinere pentru a lua parte la Tîrgul de Carte de la Frankfurt.
Previous Next

XS
SM
MD
LG