Linkuri accesibilitate

Codul audiovizualului modificat de Parlament


Parlamentul a adoptat în a doua şi ultima lectură modificările la Codul audiovizualului, în baza cărora este nevoie de numai o majoritate simplă pentru numirea membrilor Consiliului coordonator al audiovizualului şi a membrilor Consiliului de observatori de la compania Teleradio Moldova. Înainte era nevoie de o majortate de 3/5, de care Alianta pentru integrarea europeană NU dispune, în acest moment. O schimbare care va scoate numai din criză Teleradio Moldova sau care va mări capacitatea politicului de a influenţa strategia editorială a posturilor publice de radio si televiziune ? Valentina Ursu a fost în Parlament şi relatează:

Modificările la Codul Audiovizualului, adoptate în lectură finală de coaliţia liberal-democrată preved aprobarea componenţei Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi al Consiliului de Observatori Teleradio Moldova cu majoritatea simplă a voturilor parlamentarilor, în comparaţie cu cele două treimi obligatorii până în prezent.

Sefa Comisiei cultură, educaţie, cercetare, ştiinţă, educaţie şi sport, Corina Fusu susţine că modificările actului legislativ au fost necesare pentru a debloca situaţia de la Compania publică Teleradio-Moldova şi Consiliul de Observatori al acestei institutii: “Noi nu ne propunem sa controlam aceasta institutie. Ne propunem ca in calitate de membri ai CO sa vina in functie persoane competente in domeniu, persoane care au credibilitate in fata cetatenilor, oameni cu demnitate si integri moral. Ne intereseaza ca preluand modelul membrilor CO sa se profesionalizeze si jurnalistii de la Teleradio Moldova. In niciun caz nu urmarim controlul politic.“

Deputatul comunist, Grigorii Petrenco: “La momentul actual la Teleradio Moldova mai este mult de lucrat ca aceasta structura sa fie eficienta si emisiunile sa fie de calitate. Dar nu aceasta este scopul acestei initiative legislative, ci mai degraba AIE urmăreşte stabilirea controlului politic la TRM şi CCA.”

Igor Munteanu, fost membru al CO al IPNA Teleradio Moldova e de parere ca modificarile trebuiau operate de catre Legislativ: „Parlamentul are obligatia, nu doar dreptul de a se amesteca si de a schimba mecanismele care au deraiat procesul transformarii si reformelor la TRM. Unu: prin schimbarea modalitatii de alegere a presedintelui Companiei Teleradio Moldova si doi: prin accelerarea transformarii acestui CO, prin modificarea numarului necesar de alegere a noilor observatori in acest consiliu. In continuare acest consiliu trebuie sa se reuneasca de urgenta, imediat ce va fi improspatat cu oameni noi si sa-si traseze cateva prioritati . Una ar fi – demisia in corpore a administratiei Teleradio Moldova, alta – stabilirea unui mecanism mai strict de responsabilizare a factorilor decizionali in Compania Teleradio Moldova in privinta Codului deontologic, rationalizarea la maximum a cheltuielilor operate de companie si stabilirea unui cadru de interactiune mai strans si mai credibil intre public si administratia acestei companii”.

Sa precizam: Codul Audiovizualului a fost adoptat de catre Parlament in 2006. Legea a fost elaborata de un grup de deputaţi comunişti, democraţi şi creştin-democraţi. Opoziţia parlamentară de atunci nu a votat pentru noul Cod, considerând că documentul trebuie să mai fie îmbunătăţit.
Previous Next

XS
SM
MD
LG