Linkuri accesibilitate

România liberă prognozează o participare masivă la vot


Mînia şi nu încrederea îi va mîna pe români la urne!

Discutiile de la Chisinau pe marginea acordului privind micul trafic de frontiera sunt amintite intr-o stire din Adevarul. Sursa citata este un comunicat al Ministerului roman de Externe, dar se aminteste si discutia telefonica purtata acum cateva zile de ministrul interimar Catalin Predoiu cu omologul sau moldovean Iurie Leanca.

Adevarul anunta si posibila amanare a alegerii presedintelui Republicii Moldova, ca urmare a faptului ca nu s-a inregistrat decat o singura candidatura, cea a democratului Marian Lupu. Si alte ziare – Gardianul il citeaza pe deputatul liberal-democrat Vitalie Nagacevski care crede ca se poate totusi alege presedintele statului. Constitutia nu formuleaza nicio restrictie. Un obstacol relativ s-ar afla intr-o interpretare mai veche a Curtii Constitutionale a Moldovei, care a considerat ca e nevoie de minimum doua candidaturi. Cu cateva zile in urma, presedintele interimar Mihai Ghimpu anunta ca Alianta pentru Integrare Europeana va depune si o a doua candidatura, formala. Pe parcurs, a renuntat, socotind ca persoana ar fi pusa intr-o situatie foarte ingrata – scrie de asemenea ziarul Gardianul.

Criza politica de la Bucuresti este analizata pe larg in Romania libera care sesizeaza schimbul de replici dintre principalele partide ale opozitiei: Partidul Social Democrat si Partidul National Liberal. Coalizate, impreuna cu Uniunea Democrata a Maghiarilor, sa respinga premierul desemnat de presedintele Traian Basescu (este vorba de finantistul Lucian Croitoru), PSD si PNL par sa nu se inteleaga totusi la fel de bine alaturi de favoritul comun, Klaus Iohannis. Mircea Geoana si Crin Antonescu, liderii celor doua formatiuni, s-au impuns de mai multe ori in acest weekend in incercarea de a folosi cat mai bine asocierea cu edilul orasului Sibiu - un personaj apolitic, pretuit pentru spiritul sau gospodaresc in plan local.

Editorialul Romaniei libere, semnat astazi de Dan Cristian Turturica, prevede o participare masiva la vot la prezidentialele din noiembrie. Ce-i va mana insa pe oameni la urne nu va fi increderea intr-unul sau altul dintre candidati, ci, crede comentatorul, ura fata de politica si politicieni.
XS
SM
MD
LG