Linkuri accesibilitate

Sudanul un test pentru politica externă a administrației Obama.


Barack Obama avertiza în martie guvernul sudanez că expulzarea principalelor ONG-uri umanitare este inacceptabilă.
Barack Obama avertiza în martie guvernul sudanez că expulzarea principalelor ONG-uri umanitare este inacceptabilă.

Secretarul de Stat Hillary Clinton anunță astăzi detaliile noii politici americane față de regimul de la Khartoum.

Incet-incet, dintr-un colt al lumii in altul, politicile administratiei Obama incep sa prinda contur. L-am intrebat pe corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela, cum abordeaza Casa Alba un reper cheie al situatiei din Africa: Sudanul.

Observatorii politici se intrebau cum se va raporta Barack Obama la regimul sudanez, al carui lider a fost acuzat de crime impotriva umanitatii. Si - din ratiuni de pragmatism politic - nu putini au respirat usurati cind administratia Obama a decis sa angajeze un dialog cu regimul sudanez, in locul alternativei de a-l izola.

Altii insa si-ar fi dorit ca presedintele american sa dea dovada de mai multa fermitate, in relatia cu liderii de la Khartoum. In campania electorala, Barack Obama a spus ca nu va tolera perpetuarea genocidului din Sudan si se va pronunta pentru pedepsirea vinovatilor, dar acum a optat pentru o politica care combina stimulente si presiune pentru a pune capat incalcarilor drepturilor omului, care au avut drept consecinta milioane de victime si refugiati in regiunea Darfur.

Doi membrii ai Congresului, foarte activi in politica fata de Africa au declarat ca fusesera ingrijorati de ceea ce parea intentia administratiei de a diminua sanctiunile impotriva regimului sudanez si a-l scoate de pe lista sprijinitorilor terorismului international. Deputatul democrat de New Jersey, Donald Payne a spus ca regimul din Sudan intelege doar argumentul fortei. Deputatul republican de Virginia, Frank Wolf a declarat ca politica anuntata de Obama este o veste pozitiva, tinind cont tocmai de zvonurile care circulasera anterior. Congresmanul Payne a adaugat insa ca masurile preconizate de Obama seamana cu cele ale predecesorului sau George W. Bush si ca acelea nu au dat rezultate.

Detaliile noii politici sint anuntate azi de secretarul de stat, Hillary Clinton. Dar in linii mari, ea e menita sa determine guvernul sudanez sa inceteze atacurile impotriva civililor, sa respecte prevederile acordului de pace din 2005 cu rebelii din sudul tarii si sa nu mai sprijine organizatii teroriste.

Probabil ca avind pe fundal formularea politicii fata de Sudan, Barack Obama va fi acuzat din nou, in anumite cercuri, ca compromite principii pe altarul realismului politic. Ambasadoarea americana la ONU, Susan Rice a spus ca, in ultima perioada, situatia din Sudan s-a modificat si ca noua politica raspunde acestor noi realitati. In ultimele luni, relatarile de presa au arata ca intr-adevar intensitatea confruntarilor s-a redus dar, pe de alta parte, abuzurile continua. Milioane de persoane au fost nevoite sa se refugieze, iar administratia americana nu a incetat sa caracterizeze actiunile regimului sudanez drept genocid.
XS
SM
MD
LG