Linkuri accesibilitate

22.10.99 - Chișinău: Raionul Taraclia capătă statut de județ


În favoarea deciziei au votat 58 de deputaţi.

22 octombrie 1999

Raionul Taraclia capătă statut de județ.

Dan Ionescu: Parlamentul a luat astazi o hotărîre despre care se crede că va sîrni puternice valuri suplimentare în viaţa politică moldoveana, şi asa, agitată din ultima vreme. Este vorba de adoptarea legii privitoare la acordarea statutului de judet fostului raion Taraclia. Relateaza corespondentul nostru Sergiu Praporscic
:

Parlamentul a acordat astazi fostului raion Taraclia, cu o populaţie preponderent de etnie bulgară statut de judeţ. In favoarea deciziei, au votat deputatii Blocului pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, grupul deputatilor independenti şi parlamentarii comunişti. In total 58 de voturi. Impotrivă sau pronunţat 11 deputati ai Convenţiei Democrate din Moldova. Votul s-a produs în lipsa deputatilor Frontului Popular Creştin Democrat şi ai partidului Forţelor Democratice, care au părăsit sala de şedinte pentru consultări. Proiectul de lege prin care fostului raion Taraclia i s-a acordat statut de judet, a fost prezentat de prim-vicepremierul Nicolae Andronic, reprezentatul Conventiei Democrate în guvern. El a amintit ca membrii cabinetului s-au pronunţat in unanimitate pentru adoptarea acestui document. Totodată, Andronic a avertizat parlamentul că, în cazul unui vot nefavorabil, etnicii bulgari ar putea transforma raionul Taraclia într-o noua enclava, similară celei transnistrene.

Liderul Convenţiei, Mircea Snegur a declarat că votul de astazi din parlament va crea un precedent grav ce va conduce la fărîmiţarea unităţilor administrativ teritoriale ale Republicii Moldova: „Eu consider că, adoptatrea legii propuse va dezlănţui în republică, tineti minte ce va spun eu!- nişte activităţi de fărîmiţarea judeţelor, daca va fi Drochia desprinsă de Soroca, şi aşa mai departe.. ca s-o ştiti...”

Se pare că după votul de astazi, în cadrul Convenţiei Democrate din Moldova a apărut o tendinţă de scindare. Vom preciza ca Nicolae Andronic este vicepreşedinte al Partidului Renaşterii si Concilierii, formaţiune condusă de Mircea Snegur, ce reprezinta nucleul Convenţiei.

Pozitia lui Andronic a provocat dezamagirea unor deputati ai Partiduluiv Renaşterii şi Concilierii. Andrei Strîmbeanu: „Eu vreau sa spun că sunt consternat de cele ce s-au intimplat astazi în Parlament şi cu atit mai mult sunt consternat pentru ca unul din formaţiunea noastra PRCM-ului, din CDM, care este domnul Andronic şi este prim viceprim-ministru a optat pentru judeţul Taraclia, precum a votat şi pentru trecerea deşeurilor pe teritoriul Republicii Moldova, precum a optat pentru desfiinţarea Gintei Latine, unde sunt mai multe formaţiuni artistice şi aşa mai departe pentru alungarea lor în strada, şi eu, ca membru al Convenţiei Democrate, încă n-am luat o decizie în ce priveşte aflarea mea pe mai departe acolo dar vreau sa va spun că Convenţia Democrata trebuie sa faca o şedinţă în care să se limpezească apele. Nu poate fi un membru al Convenţiei și împotriva Convenţiei. Nu poate fi domnul Andronic un dizident în convenţie şi în partid.”

Solicitat de noi, liderul Aliantei pentru Democratie si Reforme, vicepreşedintele Partidului Fortelor Democratice, Alexandru Moşanu a constatat că se aştepta ca destrămarea coaliţiei de guvernamint să se producă după un eventual vot dintre comunisti şi frontişti pentru destituirea guvernului. Însa, apogeul crizei din ADR, a declarat Moşanu, l-a constituit votul de astazi dintre Blocul lui Diacov şi comunisti: „Votul de astazi din Parlament reduce la zero importanţa Aliantei pentru Democratie si Reforme, a pus ADR în imposibilitatea de a mai putea influenţa viaţa parlamentară, politică, din Republica Moldova.”

Vicepreşedintele legislativului, liderul FPCD, Iurie Roşca spune că votul de astazi din Parlament a fost determinat, în primul rînd, de interese financiare de grup: „Eu însă nu aş vrea să cred că votul masiv pentru această modificare ar însemna cumva crearea, deja a altei majorităţi. S-ar putea întimpla ca aceasta majoritate de astazi, la fel de usor, săptămîna viitoare, să se spulbere pentru a se regrupa alte partide în numele altor interese. Ceea ce merita sa fie remarcat este că, din întreaga maşinărie propagandistică a liderilor care afirmau că ar exista o coaliţie monstruoasă dintre comunisti si creştin democrati, nu s-a ales absolut nimic.”

Se pare ca după acordarea statutului de judeţ fostului raion Taraclia, problema demiterii guvernului Sturza va fi abordată cu mai multa insistenţă în plenul Parlamentului. Drept motiv va fi si faptul ca executivul a neglijat opinia majorităţii componentelor ADR, atunci cînd a înaintat spre examinare proiectul de lege adoptat astazi de Blocul Pentru o Moldova Democratica si Prosperă şi comunişti.
XS
SM
MD
LG