Linkuri accesibilitate

Contrafort - o revistă emancipată, îndrăzneaţă, performantă


Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu

Interviu cu Vitalie Ciobanu, directorul publicaţiei lansate în urmă cu 15 ani.

Vitalie Ciobanu: Noi ne-am propus din start, atunci cind lansam, in octombrie 1994, primul numar al revistei, sa ne axam pe doua obiective majore: relansarea critic, modern in cultura romana din Republica Moldova, din Basarabia, care putea in sfirsit sa respire cit de cit liber dupa ’89, si sincronizarea cu literatura romana contemporana. Unii au zis iluminism. Ne-am ferit in general de acest termen. Am vazut mai degraba rolul nostru in a oferi o noua miscare junimista, o noua “Junime”. Daca ne amintim si din istoria litearaturii romane de la rascrucea secolelor XIX-XX, miscarea Junimea a constituit de fapt al doilea val al maturizarii culturii romane si al societatii romane in general. Al europenizarii ei. Paralela ni s-a parut extrem de potrivita si adecvata cu obiectivele noastre. Am zis sa nu mai fim atit de marcati de tarele istoriei ci sa privim calm, cu ironie, cu detasare, daca se poate, dar si cu multa responsabilitate, mostenirea aceasta cu care am iesit din vechiul regim sovietic.

Vasile Botnaru: Cineva dintre cititorii dumneavoastra fideli spunea ca realizati in fapt temuta pentru politicieni unire pe paginile revistei. Inteleg ca ati reusit sa nu va simtiti provinciali in comparatie cu scriitorii din Romania. Va preocupa in general aceasta competitie literara?

Vitalie Ciobanu
: Desigur ca exista o competitie implicita. O competitie pe care nu neaparat o clamam in gura mare. Fara indoiala insa facem o revista pan-romaneasca. Acea inscriptie de pe frontispiciu – “Contrafort, revista tinerilor scriitori, apare la Chisinau” este una pur tehnica. Conventionala. Pentru ca evident avem si noi o zona de unde venim ale carei aspiratii mai mult sau mai putin specifice le exprimam. Si dorim sa fim pusi pe harta intr-un mod limpede. Insa facind o revista romaneasca si nu una basarabeana, nu una moldoveneasca, cu atit mai putin una moldoveneasca, am vrut sa recuperam o normalitate de care am fost deposedati acum 60 de ani prin temutele miscari teribile ale istoriei atunci cind Basarabia, acest tinut a fost smuls nu numai din componenta statului roman dar din civilizatia europeana, din civilizatia occidentala. Si chiar insist asupra acestei idei si mi se pare ca aici ar trebui sa punem astazi accentul cind incercam sa reinnodam firul normalitatii si sa facem un pas inainte.

Daca spunea Eminescu “sintem romani si punctum”, noua ni s-a parut mai potrivit de acum incolo sa modificam un pic aceasta celebra afirmatie a marelui poet si sa inlocuim punctul cu o virgula sau cu o conjunctie: “sintem romani si … inca ceva pe deasupra” . Asa cel putin speram noi. Romani si ceva pe deasupra. Nu “mai putin decit romani”, asa cum pretind ideologii moldovenismului. Daca vorbim de ideologia si de programul estetic si ideologic al revistei Contrafort, cred ca in identificarea acestei identitati care urmeaza dincolo de afirmarea fireasca a nationalitatii noastre romanesti aici, intre Prut si Nistru, deci in aproximarea acestei noi identitati, care se deschide de acum incolo in cadrul acestui proces de integrare europeana, mi se pare marea miza si marea provocare pe care o avem noi intelectualii indiferent ca scriem pentru revista Contrafort sau pentru alte publicatii care se doresc la fel de emancipate, indraznete si performante, imi permit sa spun acest lucru.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG