Linkuri accesibilitate

Agricultorii din r. Comrat dezavantajaţi faţă de cei din preajma capitalei


"Până acum statul ne-a dus de nas, iniţiind proiecte pe care niciodată nu le-a dus la bun sfârşit"

Ajutoarele mici din partea statului dar şi procedura lipsită de transparenţă la distribuirea acestora, îi determină pe mulţi dintre agricultori să-şi abandoneze afacerile. Diana Răileanu a stat de vorbă cu agricultorii din Comrat, care primesc ajutoarele cu întârziere.

Agricultorii din raionul Comrat îmi spun că sunt mai năpăstuţi decît cei de prin preajma capitalei. Pe lângă faptul că le vine mai tîrziu rîndul să primească ajutorul promis de la stat, spun ei, sunt mai des afectaţi de secetă. Simion Novac, preşedintele unei asociaţii agricole, se plânge că s-a pomenit cu afacerea blocată, pentru că datorează statului 20 de mii de lei. Pe de altă parte, statul îi este dator cu un million de lei.

Simion Novac
Simion Novac: “Nu mai pot lucra aşa. Jumătate dintre liderii agricoli din Comrat s-au retras. Suntem cu afacerile la pământ. Uitaţi-vă la ce preţuri mizere se vând produsele noastre. Investim într-un hectar de pământ 3 mii de lei, şi ne alegem cu un venit de 2 mii de lei. E al treilea an la rând când suportăm doar pierderi, şi asta nu doar din cauza secetei. Subvenţiile promise de stat întârzie ani de zile”


Simion Cheli
Cheli Simion, preşedintele unei Întreprinderi Agricole, crede că agricultura va fi descătuşată doar dacă vor fi lichidate monopolurile impuse de funcţionari corupţi: “Suntem în mijlocul unei crize economice. În astfel de situaţii statul ar trebui să se implice la maximum pentru a susţine agricultorii. De asemenea, trebuie nimicit monopolul. Economia şi agricultura sunt monopolizate. Până acum statul ne-a dus de nas, iniţiind proiecte pe care niciodată nu le-a dus la bun sfârşit. Acum câţiva ani îndemna agricultorii să sădească viţă de vie. Asta am şi făcut. Acum regret, pentru că proiectul a fost lăsat de izbelişte, iar viţa de vie îmi produce numai cheltuieli. Situaţia continuă şi nimeni nu intervine”

Viorel Chivriga, expert IDIS-Viitorul spune că zona de sud într-adevar este lovită mai des de secetă şi averse. În plus, şi subvenţiile din partea statului au ocolit periodic zona: “În partea de sud, dacă se analizează destul de amplu cum a fost repartizat ajutorul de stat, se vede foarte clar că un număr foarte limitat de gospodării au primit ajutoare, anume întreprinderi mari, dar numărul celor mici este unul cu mult mai mic decât cel înregistrat pe scară naţională”

Anul 2010 va fi unul foarte complicat pentru agricutori, estimează Viorel Chivriga, iar diminuarea resurselor financiare alocate pentru agricultură, va avea urmări nefaste: “O bună parte din agricultorii care, de bine de rău, au avut activităţi agricole profitabile, sau mai puţin profitabile, vor fi puşi în situaţia să se întrebe mai are rost să faci agricultură în Republca Moldova sau nu?”

Solicitat de Europa Liberă Ministrul Agriculturii, Valeriu Cosarciuc spune că pentru onorarea obligaţiilor faţă de agricultori sunt necesare noi mijloace de la Buget pe care sa le aprobe Legislativul, dar oricum datoriile urmează a fi plătite în tranşe conform unui calendar realist.
Previous Next

XS
SM
MD
LG