Linkuri accesibilitate

"O moştenire dezastroasă: instituţiile de cultură au bugetul descoperit pînă la sfîrşitul anului"


Boris Focşa
Boris Focşa

Ministrul culturii Boris Focşa promite, între altele, că bustul lui Liviu Rebreanu va ajunge în fine pe Aleea Clasicilor

Noul ministru al culturii Boris Focşa şi-a făcut public caietul de sarcini, într-o conferinţă de presă, la care a vorbit şi despre moştenirea pe care i-a lăsat-o fosta guvernare: ”Cînd am venit la minister, am găsit o situaţie dezastruoasă. Toate instituţiile de cultură şi de învăţămînt de artă erau cu bugetul descoperit pînă la sfîrşitul anului. Consider că cultura trebuie depolitizată în regim de urgenţă. “

Acesta este angajamentul public pe care şi l-a asumat în conferinşa de presă, ministrul Boris Focşa. De acum încolo, a adăugat el, în funcţiile ministeriale vor ajunge profesionişti şi nu persoane “întîmplătoare”, urmînd ca noii angajaţi să se ocupe prioritar de atragerea de fonduri străine: ”Pentru că dacă vom arăta că avem voinţă, vom obţine fonduri. Noi ne dorim această integrare în cultura europeană, dar de fapt rămînem numai la declaraţii.”

O alta prioritate, în opoinia ministrului Focşa, este elaborarea în regim de urgenţă a unei legi care ar proteja efectiv patrimoniul cultural: “RM este unica ţară care nu are o asemenea lege. Mai mult ca atît, noi ar trebui să întrăm întro strînsă colaborare cu România, care are o astfel de lege şi avem bunuri patrimoniale comune. Cînd am venit la minister am găsit atîtea strategii, dar care nu presupun acţiuni.”

I-am cerut comentariul fostului ministru al culturii Artur Cozma despre moştenirea pe care a lăsat-o. El l-a contrazis pe noul ministru spunînd că s-au făcut multe lucruri bune, întrucît pe perioada guvernării comuniste cultura ar fi beneficiat de cea mai grasă finanţare în comparaţie cu anii trecuţi: “ Este uşor să spui că ai moştenit ceva dezastruos, dar e mult mai greu să treci la fapte. Aş sugera să se treacă la acţiuni. Cred că ar trebui să fie continuate multe lucruri începute, inclusiv unele lucruri moştenite din perioada sovietică, cum ar fi, bunăoară, casele de cultură. Nu se poate de spus că noi am lăsat o moştenirea proastă, pentru că am făcut multe şi anume, noi am cumpărat sediul pentru teatrul Eugene Ionesco, s-a oferit 35 mln. lei pentru acest sediu, s-au renovat casele de cultură, s-a început reparaţia în toate instituţiile culturale; teatre, muzee. ”

Ministrul Focşa se conduce însă de o cu totul altă listă de inventariere a moştenirii preluate: ”Aceste finanţări au fost mai mult formale. Toate muzeele necesită reparaţie capitală. Ne-am trezit cu bunuri ilegal privatizate, ne-am trezit cu o situaţie pe care o avem la circ, care a fost întrerpindere de stat şi care este societate pe acţiuni actualmente. Ne-am trezit cu monumentul Lupoaica tăiat în patru bucăţi şi la care lucrările de renovare s-au stopat pentru că ni s-a spus că trebuie să achităm măcar 100 mii de lei. Monumentul a fost dus la Uzina de Tractoare, tăiat acolo şi nu îl vom primi pînă nu dăm banii. Pînă acum firma care face lucrările nu a primit nicun ban din buget, deşi în contract suma e destul de mare, de 150 de mii de lei.”

Ministrul zice că va insista pe o anchetă internă cu experţi care vor trebui să facă lumină în aceste proiecte. Boris Focşa promite că multpatimitul bust al scriitorului Liviu Rebreanu va ajunge pe Aleea Clasicilor din capitală chiar luna viitoare. El a mai spus că are de gînd să solicite autorităţilor locale să îşi revadă deciziile ce se referă la monumentele lui Lenin care mai stau la loc de cinste în mai multe localităţi din Moldova: ” Le voi propune autorităţilor locale să le mute la muzeu. Sunt depăşite deja de timp.”

Noul ministru a mai subliniat că de acum încolo nu va mai sprijini proiecte de felul Caravelei Culturii: “Au fost şi alţi oameni de cultură care au meritat să umble prin raioane cu aşa proiecte. Voi demonopoliza acest sistem ca să aibă acces nu numai o persoană. Ministerul nu va finanţa aşa proiecte, iar dacă va finanţa, atunci se va face în mod transparent.”

Boris Focşa s-a mai angajat să nu repete greşelile sale de la Luceafărul, fără să fi intrat în polemici amanunţite cu contestatarii săi, dar nici să nu calce pe urmele predecesorilor săi de la minister, care, la părerea lui Focşa, ar fi fost prea departe de problemele oamenilor de cultură.
Previous Next

XS
SM
MD
LG