Linkuri accesibilitate

"Un atentat deloc întîmplător"


"Gardianul" se lansează într-o comparaţie între spahii turci, curcanii români şi cazacii ţarului

Despre explozia care a avut loc aseara la concertul lui Stefan Banica jr. scriu astazi Evenimentul zilei, Adevarul si Romania libera. In general, sunt preluate informatiile furnizate de Unimedia si de NewsIN. In editia electronica, Adevarul reconstituie cu detalii de ultima ora drumul informatiilor pe aceasta tema. Grenada ofensiva de tip RG 42, un explozibil care se foloseste in armata sovietica, a facut aproape 40 de victime, se arata in presa de la Bucuresti, care precizeaza ca ranile produse de deflagratie nu au fost totusi foarte grave si ca exista un posibil martor intre raniti.

Romania libera se refera si la declaratia de azi dimineata a premierului Vlad Filat, care a sustinut la Jurnal TV ca explozia nu poate fi interpretata in niciun caz ca pura intamplare.

Cotidianul, Ziua si Gardianul se ocupa de declaratiile ambasadorului rus la Chisinau, Valeri Kuzmin, facute la inaugurarea zilelor literaturii si spiritualitatii ruse. Oficialul nu e de acord cu predarea istoriei romanilor in scolile din Republica Moldova, pentru ca, citam din Cotidianul, “acest curs este bazat pe rusofobie si pe stereotipuri antirusesti, in timp ce imperiul rus a stat la baza formarii statului roman”. Prezent la ceremonie, vicepresedintele Parlamentului moldovean nu a reactionat, pentru ca nu a dorit sa politizeze acest eveniment cultural, noteaza Ziua. In schimb, Gardianul ii reaminteste ambasadorului rus ca, citam, “barbatia soldatilor rusi s-a topit in 1877 in fata turcilor, la Plevna sau la Smardan, iar daca nu erau dorobantii si curcanii romani, Osman Pasa ii ineca in Dunare pe kazacii tzarului”.

Tot Gardianul arata ca presedintele roman Traian Basescu nu a mai ajuns la hramul Chisinaului, din pricina caderii guvernului Boc, si vine cu o propunere neasteptata: Dorin Chirtoaca premier al Romaniei. Tanarul edil al Chisinaului ar indeplini toate conditiile pentru a intra in gratiile Parlamentului de la Bucuresti: este un bun administrator, e perfect independent de partidele politice din Romania si e roman curat, nu “etnic strain de spatiul romanesc”, aluzie la favoritul opozitiei din Romania, Klaus Johannis.
XS
SM
MD
LG