Linkuri accesibilitate

Tîrgul de carte de la Frankfurt - China invitată de onoare


Angela Merkel inaugurează Tîrgul de carte de la Frankfurt
Angela Merkel inaugurează Tîrgul de carte de la Frankfurt

Perspectiva unui viitor în care numărul cititorilor să fie depăşit de cel al scriitorilor

Peste 7000 de edituri isi expun cartile la Tirgul International de la Frakfurt, deschis aseara. Tara care este invitata de onoare este China comunista, ceea ce a stirnit, inca de la inceput anumite controverse.

Organizatorii au incercat de ani de zile sa aduca China la acest tirg, dar pina acum, autoritatile de la Beijing s-au aratat circumspecte de teama de a nu fi confruntate cu scriitori dizidenti sau cu proteste legate de reforma politica sau respectarea drepturilor omului. Anul acesta, scrie corespondentul nostru Breffni O Rourke, autoritatile comuniste au acceptat provocarea si agentia oficiala de stiri XinHua scrie ca sunt prezenti la tirg 600 de actori, 100 de scriitori si peste 700 de edituri si librari.

La deschiderea tirgului, cancelara Germaniei Angela Merkel a subliniat ca acest tirg de carte este deschis dialogului si confruntarii ideilor, ca asa a fost si asa va ramine: „China s-a suit pe scena acestui tirg stiind ca vocile echilibrate, laudele si criticile vor fi auzite si trebui sa fie auzite aici. Nu trebuie sa existe nici un fel de subiecte ce sa nu poata fi abordate si cred ca asa va fi”

Iar unul dintre organizatorii tirgului, Gottfried Honnefelder a spus, la rindul sau, ca libertatea de expresie este un drept inalienabil. Asta in timp ce doi demonstranti afisasera pancarde prin care cereau eliberarea din detentie a doi intelectuali proeminenti Liu Xaobo si Tan Zuoren.

In cadrul expozitiilor organizate de Germania la tirg au fost invitati mai multi scriitori chinezi aflati in exil , printre care Dai Qing si Bei Ling.

Bei Ling le-a spus jurnalistilor, la un simpozion ce a precedat deschiderea tirgului si de la care delegatia oficiala chineza a plecat in semn de protest, ca este un scriitor care nu urmeaza linia oficiala, ca el reprezinta „ cealalta voce a Chinei”, dar una ce nu poate sa fie auzita decit in exil sau in cenacluri considerate ilegale.

In ceea ce priveste noile tehnologii, China a venit la tirg cu peste 400 de mii de titluri on line... Si, scrie agentia germana de stiri DPA, aceasta a fost una din temele discutate cu infocare. „Cartile digitale pun in pericol industria editoriala si marii scriitori si marile editiri nu vor putea supravietui acestui fenomen, au avertizat scriitiori si editori, comparind fenomenul cu un ghetar care ameninta o intreaga civilizatie bazata pe cartea scrisa pe hirtie. Pe bloguri si pe forumuri, milioane de oameni cauta sa isi faca auzita vocea pe gratis, inabusind astfel adevarata literatura care se vinde in librarii, au avertizat mai multi consultati si experti in domeniu.

Kieron Smith de la The Book Depository, o retea de difuzare, spune, citat de DPA, ca in acest an, in Marea Britanie, vinzarea de jocuri pe computer a depasit, pentru prima data vinzarea de carti. Smith a avertizat ca in viitor ar putea apare situatia in care exista mai multi scriitori decit.. cititori...

Mai mult, editorii par sa se fi impartit in doua tabere – europenii care depling raspindirea internetului si a ceea ce ei numesc „ pirateria on line” si cer legi mai aspre care sa apere drepturile de autor, si non europenii care spun ca dimpotriva industria cartii trebuie, ca toate celelalte industrii, sa se dezvolte si sa caute modalitatile de a se impune folosind tocmai noile tehnologii. Mai iute si mai inteligent decit cei care „pirateaza” industria, Kassia Krozser, o blogerita celebra din America a venit la tirg cu sloganul „ Intii digital si poate apoi tiparit”..

Marea editura digitala chineza SHANDA Literature si-a prezentat la tirg, scrie DPA, colaborarea cu o companie de internet wireless, China Mobile, care are peste 600 de milioane de utilizatori, si ea taxeaza cu 2-3 yeni, mia de cuvinte citite. Editura imparte cistigul cu autorii publicati. 3 dintre site-urile acestei edituri publica cartile needitate .

O alta modalitate folosita digital de aceasta editura este raspindirea prin internet a aproximativ 10 la suta din continutul unui nou roman, pentru a stimula interesul cumparatorului si apoi a publica si cartea in intregime pe internet, dar cine vrea sa o citeasca, trebuie sa plateasca.

Un tirg plin de noutati, anul acesta la Frankfurt.
XS
SM
MD
LG