Linkuri accesibilitate

"Voronin declanşează bătălia pentru anticipate"


La Bucureşti, candidaţii prezidenţiali îşi dau pumni de dimineaţă pînă seara

Comunistii moldoveni ies din cuvantul Moscovei – noteaza ziarul Cotidianul, ocupandu-se din nou de semnificatiile intrevederii dintre presedintele rus Dimitri Medvedev si omologul sau moldovean Mihai Ghimpu. Vladimir Voronin a declansat batalia pentru alegerile anticipate, desi Moscova si-a aratat deja sprijinul pentru candidatul actualei puteri, democratul Marian Lupu. Cotidianul reproduce explicatia data de Voronin la Nisporeni, in fata militantilor comunisti: negocierile pentru o coalitie de centru-stanga au esuat, asadar vor urma alegeri anticipate.

Potirivt ziarului dela Bucuresti, Alianta pentru integrare Europeana a reactionat la acest semnal, prin deputatul Ion Plesca, presedintele Comisiei de alegere a presedintelui. Alegerile vor avea loc, iar alianta va prezenta un singur candidat, care insa, arata Cotidianul, are nevoie de cel putin 8 voturi de la comunisti. Opinia presedintelui interimar Mihai Ghimpu, ca un scrutin anticipat ar duce la intreruperea reformelor si ar compromite sprijinul organismelor financiare internaitonale, este de asemenea citata. Cu comentariul preluat din presa moldoveana ca Partidul comunistilor ar putea pierde din nou, inca si mai sever.

Motiunea de cenzura care a dus la caderea guvernului de la Bucuresti ar putea avea efecte nedorite de initiatori – se arata in editorialul semnat de Ioana Lupea in Evenimentul zilei. Daca va fi perceput ca opunandu-se bunului plac al partidelor politice si al parlamentarilor lor, presedintele Traian Basescu ar putea sa-si consolideze sansele la prezidentialele de luna viitoare. Pe de alta parte, liderul social-democrat Mircea Geoana si partidul sau n-ar fi facut decat sa netezeasca drumul liberalilor, care au punctat mult mai bine in actuala conjunctura. Argumentatia Ioanei Lupea: PSD a refuzat sa participe la consultarile initiate de presedintele Basescu, dar nu a venit cu o alternativa la guvernul Boc. Liberalii insa da. Ei l-au propus pe primarul Sibiului, Klaus Johannis, la conducerea unui guvern de tehnocrati.

Pe tema caderii guvernului, editorialul ziarului Adevarul, semnat de Ion M. Ionita, propune decuplarea urgenta a activitatii executivului de campania prezidentiala, imediat ce ar fi numit un nou premier. “Candidatii, arata jurnalistul, n-au decat sa-si construiasca un ring separat unde sa-si dea pumni de dimineata pana seara”.
XS
SM
MD
LG