Linkuri accesibilitate

Herta Müller în atenţia secuforumiştilor


Plan de măsuri din 22 octombrie 1988 (extras dintr-un document al Securităţii)
Plan de măsuri din 22 octombrie 1988 (extras dintr-un document al Securităţii)

Specialiști în „conspiraționism”, tributari mentalității naționalist-ceaușiste și dezinformarea prin forumurile presei.

După ce s-a aflat că scriitoarea Herta Müller a primit Premiul Nobel pentru Literatură, în forumurile ziarelor şi blogurilor editate în limba română au apărut sute de opinii legate de acest eveniment. Pe lîngă grafomani notorii care se dau drept atotştiutori - inclusiv în materie de literatură, deşi unii dintre ei au recunoscut că n-au citit nici un rînd din ceea ce scrie autoarea - au apărut şi „specialiştii“ în conspiraţionism. Teoriile vehiculate de către această categorie tributară promiscuităţii naţionalist-ceauşiste ori vin dintr-o zonă toxico-securistică ori au fost educaţi în spiritul reflexelor „contrainformative“, tipice poliţiei secrete. Faptul că aceşti forumişti se pot ascunde în spatele unor pseudonime, facilitează afirmaţii iresponsabile, neverificabile şi incriminatorii la adresa autoarei.

În acest context au fost vehiculate nişte informaţii care provin din acea zonă cenuşie a profesioniştilor dezinformării care îşi aduc aminte de vremurile apuse şi de colaboratorii neoficiali pe care îi foloseau pentru a discredita anumite persoane.

Cred că nu mai este necesar să subliniez faptul binecunoscut că Herta Müller a fost o victimă a Securităţii.

Într-un forum cineva a menţionat o fostă informatoare a Securităţii trimisă la Berlin într-o misiune specială. „Secuforumistul“ o acuză pe Herta Müller că ar fi amintit de vizita acelei „prietene“ (prezentă în documente sub numele conspirativ „Sanda“ care îl avea ca ofiţer de legătură pe căitanul Constantin Zărie). Totodată afirmă că Müller ar fi minţit că această „prietenă“ ar fi „livrat“ Securităţii „planurile casei“ ei din Berlin. Secuforumistul respectiv susţine că totul este o mîrşăvie a Hertei Müller contra unei persoane care „n-are cum să se mai apere“ fiindcă a murit de cancer... Felul cum argumentează acest „forumist“ seamănă foarte bine cu stilul în care acţiona şi Securitatea şi mai ales serviciul care se ocupa de „dezinformare“.

Iată un citat semnificativ dintr-un „Plan de măsuri“ „privind acţiunea de ripostă în cazul ‚BĂNĂŢENII’” întocmit de Serviciul 1/A pe 22 octombrie 1988: “În numele locuitorilor comunei Niţchidorf de unde este originară Herta Müller vom trimite cîteva scrisori în care îi vom cere ‘să nu continuie să facă greutăţi conaţionalilor rămaşi în ţară, prin acţiunile ei’. Ne vom folosi în aceste trimitiri de foste cadre didactice ale celei menţionate, de foste relaţii din comună.”

Am citat doar un singur pasaj referitor la Herta Müller, nominalizată alături de alţi trei critici ai regimului, stabiliţi la Berlin, lucraţi în cadrul operaţiunii care avea numele de cod “Bănăţenii” şi de care răspundeau maiorul de Securitate Radu Tinu, locotenent-colonelul Petru Pele, locotenent-colonelul Petru Moţ, locotenent-colonelul Ioan Indrei, maiorul Dorel Gorun, căpitanul Romul Dragomir, căpitanul Tudor Ciocanea şi locotonentul Valerică Fulga. Coordonatorul şi responsabilul pentru această “acţiune” din partea Direcţiei 1 a Securităţii era locotent-colonelul Costică Tănase. “Întreaga acţiune”, se spune în finalul “planului de măsuri”, “se va desfăşura sub îndrumarea şi controlul Direcţiei I şi Serviciului Independent ‘D’”.

Închei cu un citat care ilustrează această paranoia securistico-ultranaţionalistă, mutată pe internet de un alt forumist: “Herta Müller a fost ultima cîrtiţă lăsată de Mihai Pacepa, în hibernare, în serviciile secrete româneşti. A fost plasată in Germania în '87 ca mulţi alţii, Filipescu, Cornea, şi alti ‘dizidenţi’, cînd Ceauşescu a început să bănuiască ce i se pregătea şi avea nevoie de multe informaţii. Bunicii din partea mamei au fost evrei, emigraţi din Polonia. Taică-său a fost în Waffen SS, e adevărat, dar la sfîrşit, cînd nu se mai cereau origini ariene pe trei generaţii. Au fost divizii SS ucrainiene, daneze, finlandeze şi chiar una musulmană.”
XS
SM
MD
LG