Linkuri accesibilitate

Perspectiva reintroducerii impozitului pe profit


 Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Proiectul de buget va încerca să concilieze problemele crizei economice cu potenţialele presiuni sociale

Iurie Gotisan: In mod normal bugetul este, întîi de toate, un document politic ş-apoi economic. Cu toate că la această etapă cu certitudine putem spune că este sau mai degrabă va fi un document preponderent economico-financiar dat fiind faptul că în următoarele 3 luni nu exista nici un risc de a intra intr-o nouă campanie electorală. Iar actuala proiecţie de buget cred ca va încerca să concilieze o criza din economie cu potenţialele presiuni sociale. Se cunoaşte deja foarte bine despre gaura financiară din prezentul buget - deficitul bugetar din acest an, despre potenţialele neplăţi sau întîrzieri în achitarea de salarii, pensii etc.

Vasile Botnaru: Intrebarea naivului: de ce este important să ai un proiect de buget din toamna daca tot ajungi sa il rectifici din mers?

Iurie Gotisan: Din simplu motiv ca activitatea practic a tuturor structurilor publice in absenta acestui document poate fi paralizată. Iar asta inseamnă instituţii guvernamentale, de învăţămînt (scoli, gradiniţe), cele din ocrotirea sănătăţii (spitale şi centre medicale), adică acele structuri care sunt finanţate direct de la bugetul de stat. În plus, trebuie sa mai ţinem cont de faptul că avem o cohortă întreaga de salariaţi bugetari, pensionari etc. În cele din urmă este un document al statului de care depind şi relaţiile acestuia cu principalele instituţii financiare internaţionale, gen FMI sau BM. Mi se pare ciudat faptul că pînă de moment practic nu s-a auzit nimic vis-a-vis de acest document, nici macar în presă, pe cînd in anii precedenţi deja la data de 15 octombrie Proiectul de Buget pentru anul viitor era deja remis Parlamentului spre avizare şi aprobare.

Vasile Botnaru: Bine dar guvernului Filat nu ai cum sa ii reprosezi acest lucru din moment ce este instalat „de vreo doua zile”.

Iurie Gotisan: Nu pot să nu vă dau dreptate, am fost intr-o perioada îndelungata de criza politica, dar asta nu înseamnă ca capitolele esenţiale ale legii bugetului nu trebuiau schiţate, capitole care de fapt se întocmesc de toate ministerele în iulie, început de august, că de fapt în devizul de cheltuieli si venituri sînt antrenaţi functionari nu de talia ministrilor sau viceministrilor, aceştia sint cei care il aproba pina la urma. Însă, iarăşi ţin să vă dau dreptate, dat fiind faptul că în vara curentă tot în campanie electorală ne-am aflat, şi cred că în mare parte resursele administrative au fost direcţionate în altă parte, decît spre proiectarea bugetului. Ar fi fost bine ca transferul de putere a guvernului vechi către cel nou să fi fost înfăptuit pe principiul bunului simţ şi al responsabilităţii faţă de cetăţeni. Principala provocare sau prioritate pentru guvern va fi optimizarea veniturilor şi cheltuielilor în proiectul de buget, ţinînd cont de conjuctura economică locală şi regională.

Vasile Botnaru: Din polemica dintre fostul ministru Dodon si actualul ministru Lazar pe care am vazut-o cu totii la televizor nu am inteles ce au gasit in sertare succesorii atunci cind au preluat guvernarea. Dar oricum, noul cabinet isi propune sa opereze niste modificari de principiu.

Iurie Gotisan: Chiar premierul a reiterat disponibilitatea de a introduce inapoi impozitul pe profit al persoanelor juridice. Nu stiu cum va fi privita aceasta interventie de catre mediul de afaceri, cu toate ca aceasta s-ar cere in conditiile actuale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG