Linkuri accesibilitate

21.10.99 - În așteptarea promulgării Legii accesului la dosarele Securității


Sabina Fati
Sabina Fati

Radu Filipescu, Mircea Toma și Ana Blandiana despre semnificația noii legi.

21 octombrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească”. (Moderator: R.C. Cristea; reporter: Sabina Fati).

În așteptarea promulgării Legii accesului la dosarele Securității
.

Legea accesului la dosare şi denunţarea fostei Securităţi ca poliţie politică aşteaptă să fie promulgată de preşedintele Emil Constantinescu.

Sabina Fati a încercat să obţină reacţia organizaţiilor din cadrul societăţii civile la această lege. Mulţi snt de părere că legea, aşa cum a ieşit din Parlament, este menită mai degrabă să-i protejeze pe foştii colaboratori .

Radu Filipescu, membru al Grupului pentru Dialog Social, hărţuit de fosta Securitate în anii 80, crede că această lege este „totuşi” un pas înainte.
„E bine că legea s-a definitivat şi că exstă o bază pe care se poate avansa acum... Este mai bine decât nimic.” Totul va depinde de modul în care va fi aplicată legea.

Mircea Toma este autorul unui studiu comparativ între serviciile secrete din vest si cele din estul Europei. El este de părere că legea a ieşit trunchiată pentru că în Parlament sunt mulţi ai căror nume se află în dosarele fostei Securităţi.

Pentru Ana Blandiana, lidera Alianţei Civice, problema este că legea nu va intra în vigoare până la alegerile generale de anul viitor.
XS
SM
MD
LG