Linkuri accesibilitate

15.10.99 - București: Interviu cu ministrul de externe Andrei Pleşu


Andrei Plesu
Andrei Plesu

Îndeplinirea criteriilor de aderare este o problemă de interes naţional.

15 octombrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea romanească” (Moderator: R.C. Cristea).

Interviu cu ministrul de externe Andrei Pleşu – aflat in China.

In interviul telefonic, Pleşu comentează câteva din recomandările făcute Bucureștiului de Comisia Europeană, după ce a acceptat începerea negocierilor de aderare la Uniunea europeană, cu 6 ţări candidate, între care şi România.

Ministrul Andrei Pleşu nu se declară dezamăgit de criticile aduse României în raportul Comisiei europene, arătând că în ultimă instanţă ele fac o radiografie a momentului şi dau României repere pentru reformele care trebuie accelerate.

„Nu trebuie să fim pesimişti şi apocaliptici, cum sunt unele segmente ale presei sau opiniei publice româneşti dar nici euforici. Este foarte bine că începem negocierile împreună cu ceilalţi candidaţi; asta înseamnă că Uniunea europeană consideră ca din punct de vedere politic nu trebuie făcută nici o discriminare: Europa este una şi trebuie să fie una. Dar negocierile propriu zise vor avea drept criteriu absolut, stricta performanţă locală” – declara la Radio Europa Liberă, Andrei Pleşu.

„Dacă nu se va înţelege acest lucru, fie şi în ceasul al 12-lea, că îndeplinirea criteriilor de aderare este o problemă de interes naţional, dincolo de partide, de coaliţii si de alegeri şi dincolo de interese private, vom fi supuşi unui examen greu şi cu un pronostic foarte rezervat” – mai avertizează ministrul de externe Pleșu.
XS
SM
MD
LG