Linkuri accesibilitate

Reacții americane la decizia comisiei Nobel


Președintele Barack Obama comentează Premiul Nobel pentru Pace
Președintele Barack Obama comentează Premiul Nobel pentru Pace

Premiul Nobel îl obligă pe Barack Obama să se ridice la înălțimea așteptărilor.

Insusi laureatul Premiului Nobel pentru pace, presedintele Statelor Unite, Barack Obama a fost luat prin surprindere de decizia comitetului de selectie. De ce a fost ales Barack Obama ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Exista argumentul ca dintre cei cinci membrii ai comisiei Nobel, trei sint cunoscuti pentru vederile lor de stinga, toti fiind politicieni, selectati de Parlamentul Norvegiei. Ori alocutiunea lui Obama la ONU, ilustrind o viziune internationalista, in marcat contrast cu cea a predecesorului sau, George W. Bush este foarte apropiata de ceea ce o tara ca Norvegia promoveaza pe arena internationala. Dar, pe de alta parte, ceilalti doi membrii ai comisiei sint considerati conservatori si in ciuda acestui fapt, informatiile de presa arata ca votul a fost in unanimitate. Ceea ce intr-un fel valideaza ideea ca cei cinci au vazut in Barack Obama nu neaparat o realizare sau alta ci mai curind speranta, faptul ca seful statului american a reusit in cele circa opt luni de presedintie sa modifice radical spiritul in care sint abordate relatiile internationale. Or aceasta premiza reprezinta fundamentul necesar, chiar daca nu si suficient pentru ca situatii de criza sa fie deblocate.

In Statele Unite, cu exceptia liderului partidului, Michael Steele, opozitia republicana a optat pentru tacere, considerind ca electoratul isi va pune singur intrebarea daca distinctia e meritata. Ei au amintit doar ca nominalizarea lui Obama pentru Nobel a fost facuta la doar doua saptamini dupa instalarea acestuia la Casa Alba. Probabil ca fostul contracandidat la presedintie, senatorul John McCain a exprimat cel mai adecvat reactia republicanilor, spunind ca americanii nu pot fi decit mindri cind presedintele lor este apreciat la un astfel de nivel, dar ca Premierul Nobel pentru pace il obliga acum pe Obama sa se ridice la inaltimea asteptarilor. Pina si aceasta formulare creaza controverse.

Comentatori de dreapta se intreaba despre asteptarile cui este vorba, apreciind ca decizia Comitetului Nobel ar fi nu o recunoastere a unor merite ci mai curind un indemn de a conduce intr-un anumit spirit. Or, intrebarea pe care conservatori o pun este daca acel spirit reflecta interesele de securitate si problemele cu care este confruntata America sau prioritatile unui stat cum e Norvegia? Si discutia este cu atit mai presanta cu cit stirea ca Obama a cistigat Premiul Nobel pentru Pace survine tocmai cind acesta are de luat decizia de a trimite sau nu efective suplimentare de zeci de mii de militari in Afganistan.

XS
SM
MD
LG