Linkuri accesibilitate

Ecouri la rezultatele summitului CIS


Presa din R. Moldova şi România dar şi Rusia continue să abordeze subiecte legate de summitul CSI de la sfârşitul săptămânii trecute dar şi posibile scenarii pentru alegerea noului preşedinte al R. Moldova.

„R. Moldova rămâne în sfera vechilor interese” – titrează „Timpul”. Retragerea armatei ruse şi a muniţiilor ruseşti din Transnistria depinde de garanţia pe care trebuie să o ofere R. Moldova în ceea ce priveşte neutralitatea şi neaderarea la NATO. Aceasta este concluzia la care a ajuns preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, după întrevederea cu omologul său rus, Dmitrii Medvedev.

Tot în „Timpul” cititorii pot găsi şi un interviu cu prinţesa Marina Sturdza, descendentă din fanarioţi şi domnii Moldovei, care s-a aflat săptămâna trecută într-o vizită la Chişinău. La invitaţia Fundaţiei filantropice medico-sociale „Angelus Moldova”, Marina Sturza a onorat un bal de caritate ce a reunit demnitari, mari artişti şi oameni de afaceri din R.Moldova.

Jurnal TV” rezumă declaraţiile mai multor analişti politici de la Chişinău pe marginea summitului CSI. Tot aici găsim şi opinii privind alegerea şefului statului de săptămâna viitoare. Nu este clar deocamdată cum se vor comporta comuniştii, susţine analistul Nicolae Negru. Venirea lui Dimitri Medvedev la Chişinău şi discuţia purtată cu Marian Lupu şi cu Mihai Ghimpu ar putea fi un semnal pentru comunişti ca să-l voteze pe Marian Lupu, e de părere Nicolae Negru. În acest context, ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzimin, a declarat că dacă Lupu nu va fi votat, citez „va fi dată peste cap reglementarea transnistreană”.

Despre lucrările summitului de la Chişinău a scris pe larg şi presa de la Bucureşti. „Rusia şantajeaza Moldova: Rezolvarea conflictului transnistrean contra promisiunii de neaderare la NATO a ţării”, este titlul unui articol din ziarul „Ziua”.

„Mihai Ghimpu pune diagnoze” – scrie portalul de ştiri „ava.md”, referindu-se la summitul de la sfârşitul săptămânii trecute. Potrivit lui Ghimpu, „CSI este o bătrână care îşi aşteaptă moartea dar memoradumul Kozac – un bătrân, care a şi murit”.

Republica Moldova propune înfiinţarea unui tren în memoria poetului Grigore Vieru - anunţă „Adevărul”. Aflăm că, în scurt timp vom avea un tren ce va purta numele regretatului Grigore Vieru. De fapt, va fi relansat un proiect de construcţie a unei căi ferate între Iaşi şi Chişinău, acesta fiind blocat de autorităţile comuniste. Propunerea a venit din partea primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Această idee trebuie să devină realitate, spune edilul capitalei, astfel se va împlini şi visul poetului, acela de a trece Prutul”, a mai spus Dorin Chirtoacă.

Şi în final, aflăm că, lucrările la clădirile Parlamentului şi Preşedenţiei vor continua şi pe timp de iarnă, iar cheltuielile vor fi revăzute, scrie portalul Ştirea Zilei. Totodată, premierul a cerut ca gardul de la preşedenţie să fie scos sau înlocuit cu altul.
XS
SM
MD
LG