Linkuri accesibilitate

"Soluţionarea conflictului transnistrean depinde de Federaţia Rusă"


Mihai Ghimpu şi Dmitri Medvedev
Mihai Ghimpu şi Dmitri Medvedev

Conferinţa de presă a lui Mihai Ghimpu după summitul CSI şi întrevederea cu preşedintele rus Medvedev

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a făcut astăzi într-o conferinţă de presă bilanţul întrevederilor pe care le-a avut în cadrul summit-ului CSI de la Chişinău. Mihai Ghimpu a anunţat că, în cadrul întrevederii cu preşedintele rus Dmitrii Medvedev, a solicitat Rusiei să înceteze acordarea oricărui sprijin regimului separatist de la Tiraspol. Ghimpu a declarat că la aceeaşi întrevedere i-a tras atenţia lui Medvedev că soluţionarea conflictului transnistrean, pornind de la retragerea trupelor şi armamentului de pe teritoriul RM, depinde în cea mai mare parte de Federaţia Rusă.

Mihai Ghimpu susţine că nu ar fi primit un răspuns clar de la preşedintele rus, când şi cum ar putea fi retrasă armata rusă din regiunea transnistreană: „Răspunsul a fost următorul – că Federaţia Rusă nu este cointeresată ca să se apropie NATO cât mai aproape de hotarul său. Adică problema NATO şi neutralitatea. La neutralitate am zis că e o normă constituţională şi nu trebuie să existe aici dubii, că aceasta se poate modifica doar prin referendum. Reiese că în urma acestor relaţii, dintre NATO şi Federaţia Rusă, RM trebuie să sufere. Ceea ce nu este foarte corect. Federaţia Rusă trebuie să-şi rezolve problemele cu NATO aparte, fiindcă ăsta este teritoriul nostru şi noi decidem cine se află la noi, ce armată, a cui să se afle, la care uniune să aderăm.”

Şeful interimar al statului şi-a exprimat speranţa că Federaţia Rusă va contribui la soluţionarea problemei transnistrene, fără a mai da vina pe regimul de la Tiraspol pentru lipsă de progres în această chestiune.

În altă ordine de idei, Mihai Ghimpu a anunţat că a discutat cu şefii de stat, prezenţi la summit-ul CSI, despre liberalizarea relaţiilor economice şi schimburilor comerciale între ţările membre. Potrivit speaker-ului moldovean, cei mai dispuşi pentru liberalizarea pieţelor de desfacere, inclusiv pentru produsele vinicole, s-au arătat preşedinţii Ucrainei şi Belarusului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG