Linkuri accesibilitate

Jucării pentru miliardari


Atunci când un copil se plictiseşte de o jucărie caută altă distracţie, aşa şi cei maturi, în special miliardarii, când nu mai au cu ce se ocupa inventează noi predilecţii. Care este cea mai la modă ocupaţie sau mai bine zis jucărie pentru cei bogaţi? Sunt yachturile.

Prima dată termenul de „yacht” a fost utilizat pentru o corabie pe care olandezii au făcut-o cadou regelui Charles II al Germaniei. Un yacht modern este o navă amenajată pentru a fi posibil să locuieşti pe ea şi este utilizată pentru odihnă şi sport, în general având o conotaţie de mare lux. Termenul „yacht de lux” se referă la o navă care are mărimea mai mult de 24 metri lungime, care este de un mare confort având un echipaj profesional. Cunoscut de asemenea sub numele de „super-yacht”, „mega-yacht” sau chiar „giga-yacht”, ele pot fi cu motor sau cu pânze. Termenul cu sensul de azi începe a apărea la începutul sec. XX, când cei bogaţi îşi procură grandioase yachturi private pentru propria lor plăcere. Dacă înainte un yacht de lux servea pentru a traversa apele pentru un înconjor al lumii, în zilele noastre de cele mai dese ori ele sunt utilizate de proprietarii lor pentru a demonstra celor din jur reuşitele sale.

Actualmente, yachtul cel mai scump de închiriat este M/Y Indian Empress, care este disponibil pentru „modesta” sumă de 121.143€ pe zi, la care mai trebuie de adăugat cheltuielile pentru combustibil, taxele de port plus multe altele.

Majoritatea yachturilor de lux le putem admira prin porturile din Mediterană, mai mult la Monaco, Cannes, Antibes, Saint-Tropez etc. Aici poţi vedea adevărate palate plutitoare cu un mare număr de cabine. Majoritatea yachturilor ce au mai sus de 50 metri lungimea dispun de veritabile săli de sport şi chiar de o platformă pentru elicopter. Unele dintre ele au chiar şi un teren de baschet, au piscină, cinema, punct medical, discotecă, săli de conferinţă, saune, săli de masaj şi coafură şi nu este rar cazul când au şi câte o submarină. Preţul unui yacht este greu de estimat dacă nu cunoaştem toate detaliile ei, cum ar fi: amenajarea interioară, motorizarea, şantierul naval şi alte detalii importante… dar preţul yachturilor mari depăşesc suma de 100 milioane de euro, iar întreţinerea anuală a unui astfel de „monstru de lux” (cum este: asigurarea, echipajul, carburanţii, taxa de port) variază între 7% şi 10% din preţul ei total. La moment cel mai lung yacht din lume este aşa numitul Dubaï, care are 160 metri lungime.

Nouă, la muritorii de rând, ne rămâne doar să admirăm de la distanţă aceste minunate casteluri de apă şi să visăm cu ochii deschişi ca măcar odată în viaţă să avem posibilitatea să călcăm măcar cu un picior pe covoarele roşii ale acestuia.
XS
SM
MD
LG