Linkuri accesibilitate

O familie moldoveană în Siberia


Imagine de la expoziția ilustrînd deportările de moldoveni în Siberia
Imagine de la expoziția ilustrînd deportările de moldoveni în Siberia

Peste 200 de mii de moldoveni trăiesc în Federația Rusă.

Moldovenii au emigrat nu doar în Occident şi Statele Unite. Mulţi s-au stabilit cu traiul în Federaţia Rusă şi tocmai în Siberia, unde altă dată ajungeau doar cei deportaţi. Datele oferite de Biroul Relaţii Interetnice, arată că peste 200 de mii de cetăţeni ai Federaţiei Ruse sunt originari din Republica Moldova. E şi cazul familiei Şendrea, stabilită în regiunea siberiană a Rusiei, dar care cel puţin o dată pe an revine acasă, în Moldova. Colega noastră, Diana Răileanu a vorbit cu familia Şendrea despre dorul de casă şi despre iernile siberiene.

Igor şi Veronica Şendrea sunt stabiliţi de aproape 6 ani în oraşul Tiumeni din Siberia. El e fost militar, ea absolventă a unei facultăţi cu profil economic. Recunosc că au decis să plece peste hotare, în speranţa unei vieţi mai bune. Însă, îmi spune Veronica, „fie pâinea cât de rea, e mai bună în ţara ta”. Îi întreb cum se simt departe de casă: „Ca un om străin. Şi în Europa şi în Rusia, mie mi se pare că-i aceeaşi situaţie. Ei nu cred că noi putem fi oameni intelecţi, adică putem să gândim ca şi dânşii. Nu ne stimează, pentru că ei cred că suntem mai prejos”.

Veronica îmi spune că familia lor a stabilit o regulă de aur - în casă nimeni nu vorbeşte rusa. Desigur aceasta nu este valabilă pentru cei 2 băieţi ai familiei Şendrea, născuţi în Federaţia Rusă: „Deşi sunt cetăţean rus, eu mai mare plăcere am când vorbesc în limba româna. Când sună mama, tata şi vorbesc cu ei moldoveneşte primesc foarte mare plăcere. Când vin acasă, eu vorbesc cu soţul meu moldoveneşte. Copii – ei nu-s de vină cu nimic, eu vorbesc în limba rusă”.

În fiecare an, la sfârşit de vară, familia Şendera vine în vizită la rudele Moldova. Veronica îmi spune că scrutele vacanţe petrecute acasă au asupra ei un efect cel putin energizant. Deşi a îndrăgit oraşul Tiumeni, recunoaşte că acolo condiţiile de trai nu sunt din cele mai bune: „Oraşul e pe bolotă şi nisip. Cum spune la mine un cumnat, într-o zi ne vom trezi în mlaştină”.

Igor este angajatul unei firme petroliere. Îmi spune că lunar ridică un salariu de câteva sute de dolari. Banii însă nu-l mulţumesc: „Ăştia nu-s bani mari. Pur şi simplu nouă ni se pare că-s aşa de mari, da atunci când începi a trăi în orice ţară observi că cheltuielile ajung să fie ca-n Moldova. Primeşti un salariu mic da cheltuielile îs aceleaşi. Aşa şi acolo.”

Directoarea Biroului Relaţii Interetnice, Olga Goncearova îmi spune că potrivit datelor recensământului din 2001, peste 200 de mii de cetăţeni ai Federaţiei Ruse sunt originari din R. Moldova: „Foarte mulţi moldoveni au plecat în Siberia în anii 60, după bani grei. Atunci puteai câştiga de 10 ori mai mult decât acasă. Majoritatea nu au mai revenit acasă. Tineri fiind, şi-au întemeiat acolo familii”. Potrivit Biroului Relaţii Interetnice, în ultimii ani tot mai puţini moldoveni pleacă în zona siberiană a Rusiei. Majoritatea celor care se stabilesc în acea regiune o fac pentru că au acolo rude stabilite cu traiul.


Previous Next

XS
SM
MD
LG