Linkuri accesibilitate

Timpul: „Un CIS obosit”


„R. Moldova şi-a exercitat cu succes preşedinţia CSI”, titrează Moldova Suverană pe prima pagină. „Adresarea şefilor de stat din CSI în legătură cu aniversarea a 65-a de la victoria asupra fascismului”, atrage atenţia aceeaşi publicaţie asupra denumirii principalului document examinat ieri la şedinţa miniştrilor de externe ai CSI, document despre care Moldova Suverană, aminteşte că a fost o iniţiativă a ex-presedintelui Moldovei, Vladimir Voronin.

Jurnal de Chişinău scrie că problema transnistreană lipseşte de pe agenda discuţiilor summit-ului CSI de la Chişinău, care va continua astăzi la nivel de şefi de state. Ziarul citează o declaraţie a secretarului executiv al CSI, Lebedev, potrivit căruia Comunitatea şi-a anunţat disponibilitatea identificării unei soluţii echitabile şi cât mai urgente pentru conflictul transnistrean. Jurnal de Chişinău îl citează şi pe ministrul moldovean de externe, potrivit căruia memorandumul Kozak, propus anterior de Rusia, este un subiect depăşit

„Un CSI obosit”, sună unul din titlurile articolelor de astăzi din cotidianul Timpul, care subliniază că unii delegaţi ai summit-ului au fost surprinşi să realizeze că din agendă lipsesc discuţiile privind conflictul transnistrean. Timpul face trimitere şi la o declaraţie de ieri, a ministrului moldovean de Externe, Iurie Leancă, potrivit căruia „Moldova este şi va fi pentru CSI un partener sigur şi de încredere, dar prioritatea R. Moldova e aderarea la UE”,

Pe fundalul summit-ului CSI de la Chişinău, cotidianul bucureştean Ziua remarcă relaţia distantă dintre R. Moldova şi Rusia, mai ales când vine vorba de problema transnistreană. Ziua vede drept ameninţare la adresa R. Moldova, declaraţia generalului Bujinschi, făcută la Moscova, în care se spune că dacă puterea Moldovei va alege varianta georgiană pentru soluţionarea problemei transnistrene, atunci va fi foarte greu de evitat un nou conflict.
Tot Ziua, îl citează pe ministrul rus de externe, care s-a arătat ieri la Chişinău, nemulţumit de cererea autorităţilor moldovene de retragere a forţelor de pace din regiunea transnistreană.

Publicaţia rusă Kommersant inserează un interviu cu premierul moldovean Vlad Filat, care a dat asigurări că R. Moldova nu se pregăteşte să adere la NATO. În acelaşi interviu, Filat spune care sunt aşteptările R. Moldova de la Federaţia Rusă.
XS
SM
MD
LG