Linkuri accesibilitate

Proteste felurite cu ocazia summitului CSI


Protest AI în faţa ambasadei Belarus din Chişinău
Protest AI în faţa ambasadei Belarus din Chişinău
Mai multe Organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, partide politice dar şi simpli cetăţeni au profitat de prima zi a Summit-ului CSI, pentru a-şi exprima nemulţumirea din varii motive. Pensionarii, bunăoară au reluat protestul din faţa Primăriei. Amnesty International, Mişcarea Acţiunea Europeană şi Partidul Ecologist „Alianţa Verde” le-au urmat exemplul. Diana Răileanu are detalii:

Aşa cum au promis, pensionarii au reluat în dimineaţa zilei de astăzi protestele împotriva majorării tarifelor la apă şi la călătoriile în transportul public. Deşi au ameninţat că vor protesta până seară, la prânz nu mai puteai zări niciun pensionar în faţa Primăriei. Ieri Maia Laguta, preşedinta ONG-ului „Salvgardare” şi organizatoarea protestului a primit o scrisoare din partea primarului Dorin Chirtoacă, în care a fost anunţată că manifestarea preconizată pentru zilele de 8 şi 9 octombrie nu se poate desfăşura în locul indicat, adică în faţa Primăriei, apoi Piaţa Marii Adunări Naţionale. Motivul invocat este faptul că în această perioadă, la Chişinău se desfăşoară summitul CSI şi accesul cetăţenilor pe anumite porţiuni de drum este restricţionat.

Protestul Amnesty International în fața ambasadei Belarus-ului la Chișinău
Organizaţia Internaţională pentru Apărearea drepturilor omului, Amnesty International a pichetat astăzi Ambasada Belarus, cerându-i preşedintelui Alexandr Lucaşenko abolirea pedepsei cu moartea. Victor SURUCEANU – director Executiv Amnesty International: „Majoritatea ţărilor europene şi fostele CSI au abolit pedeapsa capitală, doar Republica Belarus activ aplică pedepsa cu moartea şi conform datelor oficiale de anul trecut, 4 persoane au fost executate”. Potrivit lui Suruceanu, astăzi activiştii Amnesty International au pichetat simultan Ambasada Belarus din Chişinău, Moscova şi Kiev.

O altă organizaţie care a profitat de prima zi a Summit-ului pentru a-şi exprima nemulţumirea este Mişcarea Acţiunea Europeană. Membrii Mişcării au cerut Republicii Moldova să urmeze exemplul Georgiei şi să se retragă din Comunitatea Statelor Independente. Liderul Mişcării, Anatol Petrenco: „Odată cu „predarea ştafetei” Federaţiei Ruse trebuie să se spună clar că noi intenţionăm şi vrem şi trebuie să ieşim din CSI. Uitaţi-vă războiul dintre Federaţia Rusă şi Goerogia care a dus la atâtea jertfe. Uitaţi-vă la această neînţelegere cu Ucraina în ceea ce priveşte gazele naturale. Deci este o dovadă foarte clară că diplomaţia din cadrul CSI nu funcţionează”.

Partidul Ecologist „Alianţa Verde” a protestat cot la cot cu Mişcarea Acţiunea Europeană. Membrii partidului au cântat marşul armatei ruse, în semn de protest faţă de aflarea muniţiilor armatei a 14 pe teritoriul R. Moldova, membrii. Secretarul General al Partidului Ecologist - Andrei Dumbrăveanu: „Asupra unui pericol tragem alarma este vorba de armata a 14-ea, care contribuie la poluarea mediului înconjurător în această zonă”. Atât Alianţa Verde cât şi Mişcarea Acţiunea Europeană au fost oprite să protesteze în faţa Palatului Republicii, fiind nevoite să-şi manifeste nemulţumirea la o distanţă de câţiva zeci de metri. După cum a explicat vice-comisarul de Buiucani, Rodion Budeanu manifestanţii au fost opriţi să meargă în faţa Palatului Republicii, unde are loc summitul CSI, din motive de securitate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG