Linkuri accesibilitate

Teleneşti: centru de reintegrare socială


„Oportunităţi mai bune pentru tineri şi femei”: proiect susţinut de PNUD şi România

Absolvenţii şcolilor internat şi tineri din familii sărace vor putea fi cazaţi timp de şase luni într-un centru de reintegrare socială, deschis astăzi în oraşul Teleneşti, cu suportul Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, dar şi a Guvernului României. Acţiunea face parte din proiectul „Oportunităţi mai bune pentru tineri şi femei”.

„Să fiu un bun tâmplar şi copiii să fie alături de mine să nu-i las pe drumuri cum m-a lăsat şi pe mine”, acesta este visul lui Viorel Dubina, unul dintre adolescenţii care de acum încolo îşi va petrece timpul la noul Centru.”Este mai atrăgător, calculatoarele, prietenii, doamenele de aici care au grijă”.

Chiar din prima zi, Centrul de la Teleneşti este gazda pentru cinci tineri. Aici, ei vor beneficia de asistenţă socială, psihologică, vor fi ajutaţi să-şi dezvolte deprinderile de viaţă iar ulterior să-şi găsească un loc de muncă.

Andrei Negruta
Pentru că vine dintr-o familie săracă, şi Andrei Negruţă a ajuns să stea la noul Centru de reintegrare socială: „Am venit aici să avem o viaţă mai bună. Părinţi avem dar trăim greu. Mulţumim celor care au deschis acest centru. Aş vrea să am o profesie, să învăţ bine şi să am casa mea”.


Louisa Vinton (centru)
Louisa Vinton, Coordonator superior programe, Biroul PNUD pentru Europa şi CSI consideră că serviciile oferite de noul centru sunt de o importanţă vitală pentru viitorul Moldovei. Ba mai mult, se va face tot posibilul pentru ca acest proiect să se dezvolte în continuare: „Astăzi când Moldova se confruntă cu această criză, este absolut important ca investiţiile să fie făcute în fiecare membru al societăţii pentru că nu ne putem permite să pierdem talentele şi abilităţile nimănui”.

Vlad Filat
O surpriză pentru organizatorii evenimentului de astăzi a fost prezenţa prim-ministrului Vlad Filat. Şi nu a venit pentru a tăia panglica roşie cum o făceau ex-prim-miniştri. A lăsat acest lucru pe seama tinerilor, beneficiarii centrului. Premierul Vlad Filat a ţinut să-i mulţumească şi să-i felicite pentru cei care au contribuit la deschiderea centrului de la Teleneşti: „După cum aţi văzut Guvernul R.Moldova nu prea a avut constribuţie la această investiţie. Sperăm că pentru viitor şi aici vom depune eforturile necesare şi vom avea atitudine ca statul R. Moldova să aibă grijă de oameni. Felicitări şi să ştiţi că împreună noi vom realiza tot ce ne-am propus”.


Alexandru Muresanu
La ceremonia de deschidere a centrului a fost şi Alexandru Mureşanu, reprezentant al Ambasadei României la Chişinău: „Începând cu 1 ianuarie România a devenit un furnizor pentru asistenţă pentru dezvoltare iar R. Moldova se află pe primul loc între priorităţile României privind acordarea asistenţei pentru dezvoltare”.

Centrul de reintegrare socială pentru tineri din Teleneşti este al zecelea din Republica Moldova deschis în cadrul proiectului „Oportunităţi mai bune pentru tineri şi femei”. Proiectul îşi propune să reducă numărul persoanelor vulnerabile, supuse riscului de a fi marginalizate social, abuzate fizic şi psihic sau exploatate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG