Linkuri accesibilitate

“CSI se destramă văzând cu ochii”


De la summitul CIS vor lipsi patru lideri de state post--sovietice.

Poziţia Federaţiei Ruse în reglementarea conflictului transnistrean rămâne aceeaşi, scrie “Moldavschie Vedomosti”, citând serviciul de presă al reşedintelui rus, Dmitrii Medvedev. Anunţul, notează publicaţia, vine ca răspuns la recentele declaraţii ale liderului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, potrivit căruia, Transnistria e gata să intre în componenţa Federaţiei Ruse.

În „Timpul”, Constantin Tănase scrie că sarcina preşedintelui parlamentului Mihai Ghimpu şi premierului Vlad Filat la summit-ul CSI de la Chişinău, e să obţină de la preşedintele rus Dmitrii Medvedev, reconfirmarea angajamentelor Rusiei de a-şi retrage prezenţa armată din Moldova, drept condiţie a aflării RM în CSI. “Timpul” rezumă indicaţiile premierului, Vlad Filat date unor miniştri la şedinţa de ieri a guvernului. Printre indicaţii figurează şi ordinul primit de ministrul de Interne, Victor Catan, de a scoate semnul care interzice circulaţia rutieră pe strada S. Lazo, stradă pe care locuieşte liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Moldova Suverană informează că alegerile Presedintelui Republicii Moldova vor avea loc pe 23 octombrie, după cum a hotărât ieri Parlamentul. Acelaşi ziar inserează criticile aduse de fracţiunea comunistă noului procuror general, Valeriu Zubco, învinuit de lipsă de experientă in organele procuraturii. Într-un alt articol, Moldova Suverană scrie despre refuzul majorităţii parlamentare de a include pe ordinea de zi a sedintei de ieri a legislativului, chestiunea cu privire la verificarea actelor semnate de Presedintele interimar, Mihai Ghimpu, referitoare la componenta nominala a delegatiei Moldovei la APCE, transmise Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

În România, Evenimentul Zilei scrie că summit-ul CSI care începe astăzi în R. Moldova, e prima ocazie a unei întâlniri a administraţiei de la Chişinău cu liderul rus Dmitrii Medvedev. Publicaţia accentuează problema delicată în relaţiile moldo-ruse, legate mai ales de declaraţiile premierului de la Chişinău privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova. Tot cu referire la summit, Evenimentul Zilei pune la îndoială că ar putea avea loc şi o întâlnire a preşedinţilor rus şi ucrainean din cauza disensiunilor politice.

“CSI se destramă văzând cu ochii”, titrează Nezavisimaia Gazeta din Rusia, pornind de la refuzul a patru preşedinţi de state membre ale Comunităţii de a participa la summit-ul de la Chişinău. Publicaţia rusă aminteşte, cu referire la serviciul de presă al ministerului moldovean de externe, că de la summit vor lipsi preşedinţii Turk menistanului, Tadjikistanului, Kazahstanului şi Uzbekistanului.

XS
SM
MD
LG