Linkuri accesibilitate

Gorbaciov susţine "arhitectura de securitate" propusă de Medvedev


Preşedintele Italiei Giorgio Napolitano şi Mihail Gorbachev în 2006 la Torino
Preşedintele Italiei Giorgio Napolitano şi Mihail Gorbachev în 2006 la Torino

Iniţiatorul "casei comune europene" invitat la jubileul Consiliului Europei

Un nou model de securitate mondiala si rolul Rusiei in aceasta constructie dar si extinderea Uniunii Europene catre fostele state sovietice, sunt teme care preocupa in acest moment serios Rusia. Si poate de aceea au fost lansate zilele trecute si la Strasbourg de Mihail Gorbaciov, parintele Perestroikai, la 20 de ani de la primul sau discurs la Consiliul Europei, in vara lui 1989. Presedintele reformator al Uniunii Sovietice lansa atunci ideea unei „case comune europene".

Astazi, la peste 78 de ani simpatizat mai mult de restul lumii decat la el acasa, din cauza contributiei avute la destramarea Uniunii Sovietice, Gorbaciov pare ca incearca sa isi spele pacatele in fata conationalilor sai si sa redea Rusiei „paradisul pierdut“: locul pe care il merita in acesta „casa comuna europeana“ evocata de el cu 20 de ani in urma.

Invitat la Strasbourg de Consiliului Europei cu ocazia celor 60 de ani de la infiintarea organizatiei, Gorbaciov a avut intalniri atat cu politicienii vremii cat si cu publicul larg. Interesul a fost imens. Zeci de tineri s-au calcat in picioare sa prinda un loc in sala. Unii dintre ei stiau despre Gorbaciov doar din cartile de istorie: "Suntem la studii europene, dar am studiat Gorbaciov inca de la liceu. Stim despre Perestroika si despre toate reformele pe care le-a facut. A facut o multime de lucruri pentru reconcilierea dintre est si vest iar asta ma intereseaza foarte mult".

Cum spuneam, Gorbaciov pare ca a venit cu un mesaj clar avand doua componente: prima, actuala formula de securitate mondiala in care NATO are un rol central.„Rusia a fost uitata, comportamentul tarilor vestice a fost marcat de complexul invingatorului, iar NATO s-a comportat ca un politist“ asa rezuma Gorbaciov ultimii 20 de ani.

De pilda, a spus fostul presedinte sovietic, Rusia s-a tinut de cuvant in privinta arsenalului sau militar in timp ce tari ca Franta sau Marea Britanie inca nu au renuntat la armele nucleare. Apoi, ar mai fi o problema: extinderea Uniunii Europene catre est.

Mihail Gorbaciov: „Are asta vreo legatura cu Rusia? Ce fel de Rusie vreti? Sunt in Europa politicieni care vor sa impuna in relatiile dintre Uniune si Rusia modelul profesor - elev. Asa ceva nu vom accepta. Cand Putin a venit la putere in Rusia era anarhie, haos. Atunci am vazut ca partenerii nostri erau fericiti ca Rusia era slaba“.

Pe scurt, ce vrea Rusia se numeste respect. Si nu doar pentru ca are resurse energetice cu ajutorul carora, „spun unii, ar vrea sa slabeasca unitatea Uniunii Europene. Rusia nu incearca sa divizeze Uniunea Europeana“ a dat asigurari Mihail Gorbaciov.

Mai mult, daca Uniunea Europeana vrea pace si nu conflicte, ar trebui sa accepte propunerea presedintelui Medvedev de creare a unei noi arhitecturi de securitate pe continent. Cine stie, poate intr-o zi, Rusia va deveni chiar membru al Uniunii Europene (care in paranteza fie spus ar trebui sa isi schimbe in acest caz numele), dar chiar si membru al NATO, a fost una dintre ideile lansate de Gorbaciov: „De ce nu? Poate se va intampla. Rusia poate si vrea dar UE nu este pregatita si toti stiti de ce...“

Pana una alta, Rusia ramane cu regretul ca nu reusit sa isi vada realizat proiectul sau de uniune rusofona. Mihail Gorbaciov: „Pana sa vina Iuscenko la putere in Ucraina a existat ideea ca Rusia, Belarus si Ucraina sa creeze o comunitate rusofona europeana care ar fi adunat cea mai mare parte a resurselor din Europa. Ucraina intre timp s-a razgandit...Nu este o tara matura. Nu are statalitate inca...“

Si, apropo de Ucraina si de relatiile sale cu Bruxelles-ul. Mare atentie la extinderea catre est a Uniunii Europene. Acesta este sfatul catre Bruxelles al fostului lider de la Kremlin. „Orice pe lumea asta are un inceput, un varf si un declin. Sper sa nu asist la declinul Uniunii Europene care are probleme interne serioase si de aceea poate ar trebui sa se mai gandeasca daca sa se extinda spre fostele state sovietice.“

Politigraf

XS
SM
MD
LG