Linkuri accesibilitate

Târgul de burse în străinătate organizat în premieră la Chişinău


Pentru a obţine o bursă în străinătate tinerii trebuie, între altele, să cunoască excelent limbile engleză, franceză şi germană

Zeci de tineri care vor să meargă la studii în străinătate au luat, astăzi, cu asalt târgul de burse, organizat în premieră la Chişinău. Cei mai mulţi îşi doreau să se informeze despre ofertele instituţiilor de învăţământ din Germania, Franţa şi Statele Unite ale Americii. Acţiunea este organizată de Centrul de Informaţii Universitare în colaborare cu Serviciul German de Schimb Academic şi Alianţa Franceză din Moldova.

Vadim Cheptanaru
Liceeni, studenţi, masteranzi şi doctoranzi – toţi se îmbulzeau astăzi, la biblioteca municipală să ajungă printre primii şi să ia formularele pentru burse în stăinătate. L-am întrebat pe Vadim Cheptănaru, în vârstă de 21 de ani, de ce ar vrea să meargă la studii în Europa: „Vreau să văd ceva străin, ceva nou care nu este în R. Moldova şi să facem o comparaţie şi de ce nu, să-mi creez un viitor care să-mi poată permite mai apoi să contribui la dezvoltarea propriei ţări. Nu ştiu dacă aş reveni în ţară, depinde de la caz la caz. Dacă aş avea o ofertă bună în străinătate m-aş mai gândi, dar nu aş ezita să-mi ajut ţara în caz de necesitate".

Olesea Turcan
Olesea Ţurcan spune că şi-ar dori să ajungă în Germania şi să obţină o experienţă nouă dar şi viziuni noi asupra economiei: „În caz că obţin o bursă, după 2 ani revin în Moldova. Demult trebuiau să organizeze un astfel de târg doar că trebuia un spaţiu mai mare, cum fac deobicei, târgul locurilor de muncă, de exemplu”.


Lilia Sula
Lilia Sula căuta la târg o bursă pentru masterat în Franţa. A studiat la Universitatea Liberă Internaţională de la Chişinău şi este traducătoare: ”Da, este un plus, cu siguranţă. Acolo poţi să vezi şi altceva, să ai alte oportunităţi, alte şanse de a te dezvolta profesional şi cultural”.

Mai mulţi tineri se interesau de studiile din Italia dar această ţară nu avea oferte la acest târg.

Angela Muşet
Unul dintre organizatori, Angela Muşet spune că pentru a obţine o bursă în străinătate tinerii trebuie să aibă o reuşită bună şi să cunoască excelent limbile engleză, franceză şi germană: ”Organizăm un astfel de târg ca totuşi să le oferim toată informaţia amplă cât ţine de aceste posibilităţi şi că ele într-adevăr există şi într-adevăr poţi fi acceptat în baza unei burse. Numărul mare al tinerilor de astăzi ar însemna că aceştia sunt interesaţi şi îşi doresc foarte mult să-şi dezvolte capacităţile şi abilităţile în străinătate ca apoi, probabil, să revină în Moldova şi să avem resurse umane sănătoase".

La târg au fost prezentate ofertele mai multor instituţii din Europa, Canada şi Statele Unite ale Americii printre acestea fiind Universitatea Oxford, Universitatea Central Europeană din Budapesta, Universitatea Maastricht.

Organizatorii promit ca asemenea acţiuni vor avea loc în fiecare an.
Previous Next

XS
SM
MD
LG