Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Centrala nucleară Belene - un proiect incert


Șantierul centralei nucleare din orașul Belene
Șantierul centralei nucleare din orașul Belene

Care sînt costurile și utilitatea reală a centralei nucleare bulgare.

Cît de important este pentru Bulgaria proiectul „Centrala atomo-electrică Belene”. Ne oferă detalii Petio Petkov, în jurnalul său de corespondent.

Scopul mesei rotunde „Viitorul centralei Belene”, organizată în finele săptămînii trecute de către comisia parlamentară pentru politică economică, energetică și turism a fost de a se stabili la nivelul experților costul real al proiectului și dacă el este necesar Bulgariei. Au participat președinta parlamentului Țețka Țaceva, ministrul economiei Traicio Traikov, energeticieni și economiști.

În momentul de fața singurul lucru cert despre viitorul centralei este interesul Rusiei, a declarat șeful comisiei și lider al UFD Martin Dimitrov, adaugănd că pentru prima dată tema este discutată în condiții de transparență maximă.

Ministrul Traicio Traikov a spus că soarta proiectului va depinde de concluziile experților cu privire la eficiența sa. Bulgaria nu este dispusă să investească miliarde și va căuta noi investitori prin vînzarea unei părți din pachetul majoritar. Din păcate, participarea la proiect a concernului german RWE nu este garantată. Pentru a salva Belene Moscova a propus achiziționarea unei părți din pachetul de 51 de procente ce aparține acum Sofiei. Mai tărziu ministrul Traikov a anunțat că doi mari companii internaționale și-au demonstrat interesul de a investi la Belene.

Dacă centrala va fi construită, statul își va asigura venituri de 80 de miliarde euro în următorii 60 de ani la un nivel al cheltuielilor de 20 de miliarde, a declarat Bogomil Mancev, reprezentantul companiei de consultanță „Worley Parsons”. Vor fi create 8 000 de noi locuri de muncă. Rusia a propus să finanțeze proiectul însă tratativele au fost oprite de partea bulgară.

Gheorghi Kasciev – ex-șef al comisiei de control nuclear, s-a declarat împotrivă proiectului. El a adăugat că pînă acum banii pentru Belene s-au dus numai în Rusia. Proiectul nu este încă aprobat însă o parte din echipamente au fost comandate.

Gheorghi Anchelov din „Societatea deschisă” a avertizat că orice prognoza pentru profitul centralei este nesigură. Piața este cea care va confirma sau nu calculele de eficiența.
XS
SM
MD
LG