Linkuri accesibilitate

Exigenţele FMI în privinţa "creşterii deficitului bugetar"


Negociatori moldoveni la reuniunea de la Istanbul a FMI şi Băncii Mondiale

Republica Moldova ar putea primi un imprumut de la Fondul Monetar International pana in luna decembrie. Care sunt insa conditiile pe care le-ar pune Fondul Monetar International in schimbul acestui imprumut si cat de negociabile si reale sunt acestea? Incepand cu astazi, timp de 3 zile, ministrul Finantelor si viceguvernatorul Bancii Nationale vor face primii pasi in negocierea cu Fondul Monetar International in vederea obtinerii unui imprumut substantial la Istanbul unde are loc adunarea anuala a FMI si a Bancii Mondiale.

In acest an FMI ar putea fi mult mai indulgent cu tari in tranzitie, considera Veaceslav Ionita, presedintele Comisiei parlamentare: economie, buget si finante. Veaceslav Ionita: "Acum nu putem discuta despre conditii dar despre viziunea pe care o are Republica Moldova. Moldova pur si simplu trebuie sa explice pozitia fata de FMI si cred ca vom reusi sa explicam cateva elemente cheie. Si anume: Republica Moldova ca si toate tarile iese din criza prin cresterea deficitului bugetar. Adica statul imprumutandu-se isi onoreaza obligatiile sale financiare fata de bugetari. Al doilea lucru este ca trebuie vazut cu prudenta daca trebuie sau nu de redus salariile".

Potrivit lui Ionita delegatia Moldovei care se afla acum in Turcia are misiunea sa convinga fondul ca guvernul stie cum sa depaseasca starea dificila mostenita: "Fondul Monetar International vrea sa vada ca guvernul RM stie foarte clar cum poate iesi din criza si acest instrument „cresterea deficitului bugetar” va putea fi administrat cu succes de catre guvernul RM. Din 2007 FMI si-a schimbat politica. El considera ca trebuie sa stimuleze cresterea prin consum. De regula procedurile iau ceva timp dupa ce se finalizeaza negocierile, dar cred ca noi vom reusi mult mai repede. Ideal ar fi in luna noiembrie sa avem banii, varianta realista este anul acesta".

Mihai Manole, ex-ministrul al finantelor, ne-a explicat cum, de obicei, procedeaza FMI cand este vorba de un imprumut: "Misiunea FMI negociaza programul pentru tara. Acolo sunt anumite conditii stabilite ce tin de reforme, de atingerea unor macroindicatori, si atunci poate fi discutat problema creditelor. De obicei FMI era partea care contribuia la gasirea sponsorului strain pentru finantarea deficitului bugetar. Istoric, deficitul bugetar era finantat de guvernul Olandei, cand se acordau sume in jur de 10 mln de dolari. Acum este o situatie noua, si ea va fi cunoscuta cand vor avea loc negocieri.

Directorul „Expert Grup”, Valeriu Prohnitchi spune ca cea mai dificila conditie pentru Moldova si pe care FMI de obicei o inainteaza este optimizarea cheltuielilor bugetare: "Si pentru Moldova asta ar insemna fie reducerea salariilor in sectorul bugetar, fie reducerea numarului de angajati. In acest caz Guvernul ar fi in fata unor dileme exceptional de dificile. Pe de o parte trebuie sa faca ceva cu aceste deficit, pe de alta parte guvernul nu este sigur daca in 2010 nu se va angaja in alegeri anticipate".

Valeriu Prohnitchi noteaza ca semnarea unui memorandum cu FMI ar putea deschide calea pentru alte imprumuturi, care s-ar putea chiar sa vina mai curand decat banii de la FMI. Misiunea oficiala de negociatori ai fondului este asteptata pe 13 octombrie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG