Linkuri accesibilitate

13.10.99 - Bilanț al privatizărilor în R. Moldova - ton optimist


Una din centralele termice în așteptarea privatizării
Una din centralele termice în așteptarea privatizării

152 de milioane lei din privatizarea a 207 întreprinderi.

13 octombrie 1999

Bilanț optimist al privatizărilor în R. Moldova.

Dan Ionescu : Departamentul de specialitate a făcut miercuri un bilanţ al privatizării în anul curent. Tonul a fost mai degraba optimist, deşi au lipsit orice referinţe la unele proiecte importante cum ar fi privatizarea Moldtelecomului sau a intreprinderilor energetice. Mai multe de la Sergiu Praporscic
:

Specialiştii Departamentului privatizării şi administrării proprietăţii de stat au constatat o inviorare a procesului de privatizare in anul curent, faţă de anii precedenţi. Seful direcţiei generale privatizare a departamentului, Nicolae Gumelnîi a declarat în cadrul unui briefing că, în primele 9 luni ale anului, au fost vîndute obiective în valoare de 152 milioane de lei. In aceiaşi perioada a anului trecut, statul a reuşit să vîndă patrimoniu estimat la doar 87 milioane lei. Nicolae Gumelnîi nu a precizat însă în ce măsură inflaţia şi deprecierea monedei naţionale au influenţat creşterea veniturilor în urma privatizării: „In ultimul timp s-a activat procesul de privatizare şi pentru informaţie aş vrea să vă atrag atenţia că din cele 823 de intreprinderi care erau incluse, ce urmau sa fie privatizate conform unor proiecte tipice in programul de privatizare 97-2000, 207 sunt deja privatizate sau 25 de procente din program. Au ramas de privatizat 616 obiective, ceea ce constutuie 74 de procente şi 8 zecimi.”

Seful Direcţiei agricultura şi industria de prelucrare, Vladimir Cernomoreţ a spus că în anul curent s-a inregistrat şi majorarea veniturilor obtinute în urma privatizării terenurilor aferente. Totuşi, ritmurile inregistrate nu sunt satisfăcătoare, din care cauza, departamentul a solicitat guvernului să micşoreze preţul normativ al unui hectar de teren aferent. In prezent, preţul mediu al unui hectar de teren aferent în municipiul Chişinău este de peste 180 mii lei.

N. Gumelnîi: „Dacă în perioada precendentă de un an şi jumătate, pînă la 30 decembrie 1988 au fost vîndute 717 terenuri, cu suprafata totala de 132 de hectare sau suprafata medie a unui lot de 18 ari, preţul de vînzare 16, 9 milioane lei, atunci în 9 luni şi jumătate a anului curent sunt vindute 783 de terenuri cu suprafata de 208 hectare, suprafata medie a unui lot de 26,5 - s-a mărit întru cîtva - preţul de vînzare constituie 13,6 milioane lei. In luna septembrie s-au majorat vînzările terenurilor aferente şi au atins cifra de 156 de loturi cu suprafata de 45 de hectare şi preţul de vînzare 3.3 milioane lei.”

Deşi au fost solicitati de ziarişti, responsabilii de la departament n-au dat detalii referitoare la privatizarea Moldtelecom-ului şi a reţelelor electrice de distribuţie. Ei au evitat să spună care este numarul cererilor depuse în vederea privatizării acestor obiective. Amintim că termenul de depunere a cererilor a fost prelungit pînă la 15 noiembrie.
XS
SM
MD
LG