Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Copii răsplătiți financiar pentru mersul la școală


Proiecte pentru ajutorarea familiilor sărace.

Sa ne inchipuim o lume in care copiii ar fi platiti ca sa mearga la scoala!… Ni s-ar parea o lume pe dos, desigur… Si totusi asta ni se cam pregateste. Unele scoli si licee din Franta si Anglia, nemaistiind ce sa faca pentru a atrage elevii saraci, din familii dificile, la cursuri, au decis sa-i plateasca pe cei care au o buna frecventa scolara.

In liceele si scolile din Anglia care aplica aceasta metoda, un copil sarguincios poate castiga intre 11 si 33 de euro pe saptamana. In Franta, unde proiectul e introdus cu titlu experimental, el vizand tot familiile sarace, sumele alocate sunt presupuse a fi acordate unor proiecte colective ale elevilor. Asemenea proiecte colective pot fi, de exemplu, a finanta cursurile de la o scoala de soferie, atfel ca toti elevii dintr-o clasa anume sa-si poata lua permisul de conducere… sau pentru organizarea unui voiaj scolar, cu toata clasa, lucru care pentru copii dificili, din familii sarace, ar putea insemna implinirea unui vis. Proiectele sunt finantate pana la pragul de 2.000 de euro, insa pot fi acceptate mai multe asemenea proiecte intr-un an, maximul acceptat pentru o clasa intr-un an fiind de 10.000 euro.

Toate astea pentru a lupta impotriva absenteismului scolar. Cat de departe e asta de scoala pe care am cunoscut-o in Romania comunista!… Imi amintesc de taranii care veneau la directoarea scolii cu copilul mucos si speriat si care spuneau: “Tovarasa directoare, daca fuge de la ore, va rog sa il bateti ca pe hotii de cai, ca nu stiu ce sa mai fac cu el. Nu intelege decat de palma si ciomag”.

Propunerea de a plati copiii ca sa mearga la scoala a starnit, cum era de asteptat, un mare scandal. Dar este oare ea atat de condamnabila? Unul din argumentele adversarilor proiectului este ca procedand astfel notiunea insasi de educatie e golita de sens. Nu toata lumea este insa convinsa de asta. La urma urmei, sectele protestante au un atat de mare succes prin tarile lumii a treia tocmai pentru ca misionarii vin cu bani pentru proiecte sociale. Prin unele parti, fervoarea religioasa a fidelilor si a noilor convertiti sporeste in functie de importanta financiara a ajutorului venit din afara. Banul e poate ochiul Dracului, dar poate fi in acelasi timp si mangaierea lui Dumnezeu.

Un lucru e sigur: eu transmit acum aceasta corespondenta - despre copiii platiti ca sa mearga la scoala - dupa ce m-am pitit ca sa nu auda copiii mei despre ce e vorba… ca nu cumva asta sa le dea idei!…
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG