Linkuri accesibilitate

Dascăli-pensionari la microfonul Europei Libere


In absența tinerilor specialiști, fiecare al patrulea profesor este un pensionar. Radiografia unei școli la Vorniceni.

În Moldova aproape că nu există vreun gimnaziu sau liceu unde să nu predea ore vreun profesor ieşit la pensie. S-a convins de acest lucru colega noastră, Diana Răileanu. Ea a vizitat mai multe şcoli şi a stat de vorbă cu dascălii-pensionari.

În liceul din satul Vorniceni, raionul Străşeni, fiecare al 4 profesor este pensionar. Pentru că tinerii specialişti nu acceptă să muncească în şcoli, administraţia liceului este nevoită să apeleze la serviciile profesorilor care, la vârsta pensionării, ar trebui să se bucure de odihna binemeritată.

Viorica Triboi, profesoară de limba rusă şi adjuncta liceului, observă că an de an scade numărul tinerilor pedagogi care vin să predea: “Majoritatea tinerilor îşi desfăşoară activitatea numai 3 ani şi apoi pleacă unde le convine lor ori, în general, aici îşi încheie activitatea de profesor, din păcate. Sunt salarizaţi prost. Cred că asta este una dintre cele mai mari problem că tinerii nu doresc să activeze mai ales în sate. La oraş poate sunt alte posibilităţi, dar la sat asta este”.

Pe de altă parte, îmi spune profesoara şi pensia mizeră îi face pe dascălii pensionaţi să revină în faţa elevilor: “Pensionarii dacă sunt cadre într-adevăr care merită să lucreze şi au posibilitatea, săntatea le permite, ei lucrează şi păcat să le dăm cu piciorul să plece, dar e de dorit tineretul. Ştiţi cum sunt copii: doresc în faţa lor un tânăr, să vorbească de la egal la egal”.

Natalia Batâru, se numără printre cei 12 profesori, care odată ieşiţi la pensie au continuat să predea la şcoala din Vorniceni. După 45 de ani lucraţi pe tărâmul pedagogiei, profesoara spune că deşi nu mai este iute de picior ca altă dată, explică tema nouă elevilor cu aceeaşi voiciune: „N-am probleme şi parcă nu s-au schimbat. Se înţelege că în alte privinţe, poate moda, poate una alta da, dar aşa nu. Copii sunt copii. Pedagogii care sunt în stare posedă metodele noi şi copii nu duc lipsă de nimica, dar tineretul”.

Elevii însă au preferinţele lor. Cristina, de exemplu, elevă în clasa a 10, recunoaşte că profesorii în vârstă sunt mai experimentaţi, însă ea preferă un tânăr specialist. Îmi explică şi de ce: „Cei tineri mai bine ne înţeleg pe noi şi noi pe ei. Şi este mult mai uşor să lucrezi cu ei. Foarte bine predau, chiar îmi place”.

Statisticile oficiale arătă că fiecare al şaptelea învăţător din Republica Moldova este pensionar. Asta în ciuda iniţiativelor fostului Guvern de a plăti tinerilor pedagogi indemnizaţii de zeci de mii de lei şi de a-i asigura pe tinerii specialişti de la sate cu locuinţe gratuite.
Previous Next

XS
SM
MD
LG