Linkuri accesibilitate

Timpul: rezistență prin demnitate și înțelepciune la „oboseala geopolitică a Rusiei”


Timpul publică secvenţe din discursul primului ministru Vlad Filat, ţinut în Parlamentul European şi remarcă importanţa ajutorului financiar pe care mizează R. Moldova din partea UE. Timpul scrie la aceeaşi temă că principala concluzie la care a ajuns premierul Filat după vizita efectuată la Bruxelles e că în interiorul instituţiilor europene există o mare disponibilitate pentru discutarea subiectului privind liberalizarea regimului de vize cu R. Moldova. În editorialul său din Timpul de astăzi, Constantin Tănase îndeamnă noua guvernare să reziste prin demnitate şi înţelepciune în faţa a ceea ce numeşte “oboseala geopolitică a Rusiei.” Numai aşa, consideră editorialistul, noua clasă politică venită la guvernare va reuşi să înlăture rezistenţa pe care o opune Rusia cursului de integrare europeană a R. Moldova.

Moldova Suverană informează că ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, va intreprinde, saptamina viitoare, o vizita in R. Moldova, unde va discuta “preferintele geopolitice ale noii conduceri moldovenesti“. “Liberal-democraţii nu şi-au onorat promisiunea de a anula deciziile anti-sociale”, titrează Moldova Suverană în prima pagină, în care revine la protestele pensionarilor care s-au adunat ieri pentru a treia zi în faţa primăriei Chişinău, nemulţumiţi de majorările tarifeleor la apă şi transport. Publicaţia critică soluţia propusă de autorităţile municipale, de a acorda compensaţii pentru călătoriile în transportul public persoanelor, venitul cărora nu depăşeşte minimul de existenţă.

În România, Evenimentul Zilei citează surse din cadrul poliţiei moldoveneşti, potrivit cărora ieri, în apropierea sediului Ministerului moldovean de Interne, a fost găsit un colet cu inscripţia în limba rusă „Moarte lui Chirtoacă”, mesaj care îl viza pe primarul Chişinăului. Evenimentul Zilei mai scrie că a fost o alarmă falsă şi că în interiorul pachetului a fost găsită doar o fiolă cu medicament.

Şi, în Rusia, Nezavisimaia Gazeta îl citează pe autoproclamatul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, care a declarat ieri la o conferinţă de presă, că Transnistria nu are datorii confirmate prin acte faţă de compania rusă Gazprom.
XS
SM
MD
LG