Linkuri accesibilitate

Sesiunea APCE - comuniştii moldavi produc deliberat un incident


Vitalie Nagacevschi
Vitalie Nagacevschi

Amînarea cu trei zile a raportului asupra instituţiilor democratice din Moldova face imposibilă prezenţa delegaţiei de la Chişinău

Noua delegaţie a Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a revenit acasă înainte de încheierea sesiunii APCE şi va lipsi în ziua în care va fi audiat raportul cu privire la funcţionarea instituţiilor democratice în Moldova. Cum au motivat deputaţii moldoveni întoarcerea lor neaşteptată în patrie?

Raportul cu privire la Republica Moldova urma să fie audiat marţi, 29 septembrie. Însă la insistenţa co-raportorilor europeni, care au spus că au nevoie de mai mult timp pentru prezentare şi dezbateri, audierile au fost amânate pe ziua de mîine. Delegaţia moldoveană însă avea bilete de întoarcere rezervate din timp, iar asta, potrivit lor, nu le-a permis să rămînă o zi în plus, chiar dacă era cea mai importantă zi pentru ei.

Membrul delegaţiei, deputatul liberal-democrat, Vitalie Nagacevschi: „Noi am propus ca problema să nu fie discutată la actuala sesiune a Adunării Parlamentare ci să fie raportată pentru o ulterioară sesiune ca să putem participa şi noi la examinarea acestei probleme, însă înșîşi raportorii şi ceilalţi delegaţi ne-au explicat că în acest răstimp se produc anumite evoluţii. Pornind de la aceasta s-a hotărât ca totuşi pentru vineri să fie examinată problema chiar şi în lipsa delegaţiei moldoveneşti”

La sesiunea APCE, Republica Moldova urma să fie reprezentată de o delegaţie din 6 membri ai Parlamentului, 2 din partea Partidului Comuniştilor şi câte un membru din partea fiecărui partid al coaliţiei majoritare. Deputaţii comunişti Vladimir Voronin şi Vladimir Ţurcanu au refuzat sa plece la Strasbourg. De ce, explică parlamentarul PCRM Grigore Petrenco: „Atât dl Voronin cât şi dl Ţurcanu nu au plecat la Strasbourg deoarece noi am considerat ilegală alegerea acestei delegaţiei. Principiul proporţionalităţii nu a fost respectat”.

Grigore Petrenco, care nu a fost desemnat de Parlament ca membru al delegaţiei a participat totuşi la sesiunea de la Strasbourg, potrivit lui, ca invitat al Grupului pentru Stânga Europeană Unită. În plenul APCE, Petrenco a contestat împuternicirea delegaţiei de a reprezenta Republica Moldova. Totuşi, comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a acceptat mandatul delegaţiei. Majoritatea liberal-democrată şi opoziţia comunistă se acuză reciproc de producerea acestui incident, deşi recunosc că de pe urma lui a avut de suferit doar imaginea Republicii Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG