Linkuri accesibilitate

08.10.99 - Reforma Procuraturii, măr al discordiei parlamentare la Chișinău.


8 octombrie 1999

Reforma Procuraturii, măr al discordiei parlamentare la Chișinău.

Dan Ionescu: Vineri, preşedintele Petru Lucinschi a inceput o vizita neoficială de 3 zile in municipiul Iaşi. El urmează să se întîlnească cu oficialităţi locale, inclusiv cu controversatul primar Constantin Simirad, cu oameni de stiinta şi cultura, un inalţi ierarhi ai bisericii, precum şi cu studenti originari din Republica Moldova care se află la studii la Iasi. Tot astazi, primul ministru Ion Sturza, şi ministrul de externe Nicolae Tăbăcaru s-au aflat la Yalta, spre a participa la reuniuni consacrate coordonării actiunilor de combatere a terorismului in tările membre CSI. Printre alte documente prezentate participanţilor spre semnare a fost si acela care defineşte activitatea unui consiliu coordonator al procurorilor.

Intre timp, la Chişinau, componenţa colegiului procuraturii generale, ca si persoanele desemnate sa ocupe funcţia de procuror generali adjuncti, s-au transformat din nou intr-un mar al discordiei parlamentare. Din nou, comunistii şi-au unit forţele cu deputatii din partea Frontului Popular Creştin Democrat pentru a bloca votul pe aceasta tema. Relateaza Sergiu Praporscic
:

Parlamentul a respins astazi componenţa colegiului Procuraturii înaintata spre confirmare de procurorul general Mircea Iuga. Totodata deputatii nu au acceptat sa ii confirme in functii de procurori generali adjuncti pe Nicolae Ursu, Mihai Murzac şi Nicolae Tabunşcic. Pentru confirmarea candidaturilor propuse de procurorul general au votat deputatii blocului pro prezidenţial, Convenţiei Democrate din Moldova şi partidului Fortelor Democratice. In total 43 de voturi. Cei care s-au pronunţat impotriva şi anume deputatii comunisti, ai FPCD şi cîţiva independenti au acumulat 45 de voturi. Grupul parlamentar al comunistilor a votat impotriva deoarece, potrivit liderului acestuia, Vladimir Voronin, procurorul general nu a inclus in componenta colegiului nici o persoana desemnata de opozitie. In cadrul dezbaterilor, creştin democratii au prezentat mai multe materiale care, in opinia lor, confirma ca atit persoanele propuse pentru funcţiile de procurori generali adjuncti cit şi cele nominalizate pentru componenta colegiului procuraturii, pină în prezent nu s-au remarcat în lupta cu criminalitatea, ci, dimpotriva, spun creştin democratii, ar fi protejat afaceri nelegale.

Solicitat de noi sa explice de ce creştin democratii nu au votat pentru candidaturile propuse de Mircea Iuga, deputatul FPCD Stefan Secăreanu a declarat: „Procurorul general Mircea Iuga a fost informat încă de acum cîteva zile de catre liderul nostru Iurie Roşca, ca noi nu vom vota aceasta componenţă pentru că ea nu se deosebeşte de celelalte componenţe ale procuraturii care au activat acum cîtorva ani şi membri propusi pentru componenţa colegiului procuraturii au contribuit de nenumarate ori la clasarea mai multor dosare care dezvăluiau cazuri de corupţie in Republica Moldova.”

Intrebat dacă FPCD a coordonat acţiunile sale cu opozitia comunistă în aceasta chestiune, Stefan Secăreanu a răspuns: „Nu am coordonat. Pur şi simplu atunci cînd este vorba de corupţie, nu contează culoarea politica.”

Preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov a declarat însă că materialele prezentate de deputatii FPCD nu pot servi drept probe, pentru ca nu au fost confirmate de instantele judecatoreşti. Diacov a reamintit că de mai bine de doua luni procuratura activeaza fara a avea un colegiu: „Procuratura Republicii Moldova este paralizată. Nu se lucrează în procuratura Republicii Moldova fiindcă procurorul general nu poate sa lucreaza in locul întregii procuraturi. El trebuie să-i foloseasca pe vicepreşedinti, pe directori, colegiul, să ia decizii şi aşa mai departe. Au trecut doua luni şi jumătate. Da, poate şi mie, personal, nu-mi place nasul, urechea, perciunele unuia sau altuia, dar ce are asta cu funcţionarea procuraturii generale ?! Eu vă rog foarte mult, eu mă adresez tuturor deputaţilor. In mod special eu mă adresez deputaţilor fracţiunii comuniştilor republicii Moldova şi domnului Voronin în mod special. Eu vă rog să nu cădeţi pradă acestor intrigi. Fiindca şi aici se încearcă de a se face intrigi. Astăzi, la moment, s-ar părea că ar fi convenabil să votăm aşa sau aşa... Miine, poimiine o sa trebuiască să răspundem de situaţia acestui vot. Eu vă rog foarte mult...”

Spre sfîrşitul şedintei, cînd în sală au intrat cîţiva deputaţi ai blocului pro-prezidenţial, care au lipsit de la votul de dimineaţa, Dumitru Diacov a readus în discuţie problema confirmării colegiului procuraturii şi a procurorilor generali adjuncti, fiind sigur că de data aceasta va obţine un vot favorabil. Liderul comunistilor, Vladimir Voronin l-a convins insa pe preşedintele legislativului să nu supuna votului această chestiune: „Noi suntem dispuşi. Eu am vorbit cu mata intrerupt. Eu pot spune ce am vorbit. Suntem dispuşi să votăm colegiul, conducerea procuraturii generale. Si am rugat ca noi să ne mai consultăm pînă data viitoare. Ce arde ?! Ca acuma pe noi, forţat, ca noi să votăm o aşa componenţă cum a fost dimineată. Dati-ne voie să ne consultăm. Eu am 4 consultatii cu domnul procuror general. Ne mai consultăm şi cu Dumneavoastra şi cu liderii altor fractiuni.”

D. Diacov: „Ştiti că eu sunt pentru compromis şi numai cu compromisul am lucrat Eu vreau să vă spun că problema este că procuratura nu poate să lucreze. Noi săptămîna viitoare avem vreo 6 sau 7 sau 8 oameni în deplasări, oameni care trebuie sa plece. Si eu ma tem că nici saptamina viitoare nu vom putea rezolva. Atunci, in felul urmator (voi face). Ma folosesc de prerogativele şi imputernicile mele si săptămîna viitoare, pleaca cei care trebuie sa plece in deplasare si au deplasarile semnate, urmatoarea saptamina se anuleaza toate deplasarile tuturor deputatilor. Eu anuntat aici, in fata Parlamentului, fara nici supărare, nu veniţi cu rugiminte din partea neamurilor, liderilor fractiunilor şi aşa mai departe. Saptamina viitoare nici un deputat nu pleca in nici o deplasare.”

Parlamentarii au convenit să revina la aceasta problema peste o saptamina. Solicitat de noi, procurorul general Mircea Iuga a declarat însă că nu este dispus să propună o altă componenţă a colegiului procuraturii sau să accepte persoane numite de grupurile parlamentare.
XS
SM
MD
LG