Linkuri accesibilitate

06.10.99 - Chișinău: Comunistii si Creştin Democratii blocheaza bugetul


Dumitru Diacov, în 1999 președintele ADR
Dumitru Diacov, în 1999 președintele ADR
6 octombrie 1999

Comunistii si Creştin Democratii blocheaza bugetul

Dan Ionescu: Joi, în parlament, comuniştii şi-au unit din nou forţele cu Frontul Popular Creştin Democrat. De data aceasta pentru a respinge discutarea concepţiei bugetului pe anul viitor, pe care guvernul ar fi urmat să o prezinte astazi. Relateaza Sergiu Praporscic:

Legislativul, prin votul deputaţilor FPCD şi al celor din grupul parlamentar al comuniştilor, a refuzat să audieze concepţia privind politica bugetar financiara pentru anul 2000, elaborată de guvern. Cabinetul de ministri intenţiona, ca in urma aprobării printr-o hotarire de parlament a acestui document sa elaboreze, in baza ei, proiectul de lege cu privire la bugetul de stat pentru 2000. Majoritatea deputaţilor au respins însă cererea executivului, deşi premierul Ion Sturza, prezent la şedinţă, a insistat mult să prezinte documentul de la tribuna Parlamentului. In cadrul dezbaterilor, deputatii comunisti au sustinut ca atit regulamentul Parlamentului cît si legea privind sistemul si procesul bugetar nu prevad un mecanism special de prezentare a concepţiei bugetului. Ei au amintit că, in conformitate cu aceste acte legislative, executivul trebuia sa prezinte încă la 15 sept spre examinare legislativului proiectul legii bugetului pe anul viitor. Reprezentantii guvernului recunosc ca au incalcat astfel legea şi ca votul de astazi al parlamentului are suport legal.

Solicitat de noi ministrul de finante Anatol Arapu a precizat însă că elaborarea legii bugetului pe anul viitor a depăsit termenele prevazute de lege din cauza reformei administrativ- teritoriale: „Din punct de vedere formal, poate că Parlamentul are dreptate. Guvernul trebuie sa prezinte proiectul legii bugetului. Din punct de vedere formal, da... dar cind faci legea privind concepţia, concepţia de impozitare, in baza acestei conceptii (administrative) vom impozita noi economia reala anul viitor, asa vom face si bugetul. Noi trebuie sa stim acest lucru. Eu nu pot veni cu niste calcule absolut ferme de impozitare, pe care parlamentul sa nu le accepte, că atunci se darima tot bugetul...”

Intrebat de noi de ce deputatii Frontului Popular au votat impotriva audierii premierului Ion Sturza în plenul Parlamentului, vicepreşedintele legislativului, Iurie Roşca a spus: „Pentru că, guvernul de fapt umblă cu un tertip: caută să îşi acopere astfel încălcarea legislatiei in vigoare. Proiectul legii bugetului trebuia sa fie deja prezentat. Anume Proiectul de lege si nu propunerea scrisa, destul de îngrijit de economiştii de la guvern şi de la ministerul finanţelor. Aceasta luare de cuvint a premierului, trebuia sa se incheie cu o hotarirea care, pentru mine, nu este foarte clar ce ar trebui sa insemne: se ia act... se ia act de intenţia guvernului de a elabora proiectul legii bugetului.. Se ia act, de intentia guvernului de a respecta tardiv, legislatia în vigoare. Si mi se pare absolut neserioasa aceasta intenţie a guvernului; şi pe urma, este, bineînţeles şi un gest politic din partea noastra, creştin democratilor, de dezaprobare a acestui mod de a guverna statul. Este un mod de dezaprobare a felului arogant şi iresponsabil în care se prezintă actualul guvern.”

Intrebat de noi daca votul de astazi la FPCD înseamnă ca aceasta formaţiune va avea o atitudine rezervată şi la adoptarea proiectului bugetului, Iurie Roşca a răspuns: „Pină atunci mai este, să vedem cu ce va veni, actualul guvern sau daca va veni actualul guvern sau poate un altul...”

O eventuală demitere a guvernului a fost tema unei conferinte de presa susţinută astazi de preşeditele legislativului Dumitru Diacov, preşedintele Aliantei pentru Democratie si Reforme, Alexandru Moşanu, liderul Convenţiei Democrate din Moldova, Mircea Snegur şi preşedintele partidului Fortelor Democratice, Valeriu Matei. Vorbitorii au criticat modul in care au votat astazi deputatii FPCD. Ei consideră ca între parlamentarii FPCD si deputatii comunisti exista o înţelegere prin care se urmareşte demiterea actualul cabinet de ministri. D. Diacov a afirmat ca unii deputati aduna deja semnaturi pt a cere demiterea guvernului. El a spus ca initiativa a fost semnata si de citiva deputati din grupul său parlamentar, care în curind vor fi excluşi din rîndurile Blocului pentru o Moldova Democratica si Prosperă.

Potrivit lui Mircea Snegur demiterea actualului executiv ar însemna alegeri parlamentare anticipate: „Lucrurile decurg în direcţia demiterii guvernului şi în directia alegerilor parlamentare anticipate. Pentru ca, daca se demite acest guvern, atunci, cei care sunt acum in fata Dumneavoastra, mai bine spus fracţiunile care sunt reprezentate, nu vor participa la o alta guvernare.”

Dumitru Diacov consideră ca actualul guvern a inregistrat succese şi de aceea nu trebuie demis. Diacov în special a menţionat că „s-a reuşit stabilizarea economiei la nivel macro economic.” Potrivit unor surse sigure de la Parlament mai multi deputati care fac parte din grupurile parlamentare aflate la guvernare vor sustine o eventuala motiune de cenzură anunţată guvernului Sturza. Lor li se vor alătura deputatii FPCD şi opozitia (comunista). Astfel, demiterea guvernului Sturza este o chestiune ce ţine de timp.
XS
SM
MD
LG