Linkuri accesibilitate

04.10.99 - FMI acceptă o majorare a deficitului bugetului R. Moldova


Anatol Arapu cu Jacques Santer la Bruxelles
Anatol Arapu cu Jacques Santer la Bruxelles
4 octombrie 1999

FMI acceptă o majorare a deficitului bugetului R. Moldova

Dan Ionescu: Fondul Monetar Internaţional s-a arătat dispus să accepte o majorare a deficitului bugetului Republicii Moldova pe anul în curs. Aceasta acceptare este legată însă de anumite condiţii. Relateaza Eleonora Lisnic:

Majorarea cu 3 % a deficitului bugetar pe acest an, de la 2 pînă la 5 procente propusă de guvernul moldovean a fost acceptata de FMI. Aceasta majorare a fost condiţionată însă, potrivit reprezentantului permanent al FMI la Chişinau, Mark Horton de eşalonarea Republicii Moldova faţă de Federaţia Rusă şi Romania şi canalizarea fondurilor de care se va putea dispune la stingerea datoriilor interne. In primul rînd se are în vedere necesitatea datoriilor salariale si a pensiilor. Dacă Romania şi Rusia nu vor accepta reeşalonările, sau daca fondurile vor fi utilizate de guvernul moldovean în alte scopuri decit cel amintit, FMI îşi va reconsidera pozitia. Mai rămîne ca majorarea deficitului bugetar pînă la 5 % sa fie acceptată şi de Parlament, la rectificarea legii bugetului pe 1999. Într-o declaratie pentru presă, premierul Ion Sturza a apreciat cu optimism ca daca va fi acceptata de organismele financiare internationale, iniţiativa guvernului va trece si de parlament.

Ministrul finanţelor, Anatol Arapu ne-a declarat: „Am găsit un numitor comun in negocierile între FMI şi guvernul Republicii Moldova în ceea ce privesc parametrii deficitului şi parametrii de finanţare ai acestui deficit pentru anul 1999. Practic, tot ce a fost preconizat, intelegerea este, ca sa nu admitem creşterea acestei datorii creditoare şi se au în vedere hotaririle creditoare formate in anul curent sa fie complet finanţate din buget. Deja am obţinut acordul Romaniei şi al ministerului finanţelor de acolo de a re-eşalona datoria externa administrata de guvern, cu Federaţia Rusă am obţinut promisiuni ca ( se va discuta)pe parcursul vizitei presedintelui republicii Moldova la Moscova. Acum se efectuează partea tehnica.”

Ministrul finantelor a tinut sa precizeze şi ca în primele 8 luni ale acestui an de la bugetul de stat au fost platite 9 salarii lune, adica şi restanţele salariale pe o luna a anului trecut.
XS
SM
MD
LG