Linkuri accesibilitate

Relicva anilor ’60


O volgă matusalemică alimentează nedumerirea tinerilor și nostalgiile pensionarilor.

Pe o stradă din centrul Chişinăului zace o Volgă rablagită, coşcovită, ruginită, o adevărată relicvă a anilor ’60. Volga aceea se află acolo de vreun an, dar anterior a zăcut vreo trei decenii în ograda proprietarului. Acum un an, stăpînul s-a săturat de ea şi a mutat-o în stradă. Şi Volga matusalemică stă acolo în bătaia vîntului şi a ploii, alimentînd nedumerirea tinerilor şi nostalgiile pensionarilor. Bătrîneţea acestui vestigiu al anilor ’60 îţi sare-n ochi pe fundalul automobilelor de lux care se ţin lanţ pe şosea.

Impresia mea e că Volga “şaizecistă” va mai zăcea multă vreme pe acea stradă. Se pare că nimeni nu e deranjat de prezenţa ei acolo. De aceea, maşina scorojită poate apuca cel puţin următoarele alegeri parlamentare. Unde mai pui că – împreună cu alte automobile ciuruite - încremenite – ea formează un fel de muzeu în aer liber. Un muzeu pe care trecătorii îl vizitează fără să-şi fi propus asta. Am văzut eu însumi că Volga “şaizecistă” le atrage atenţia multor trecători.

Dacă aceste relicve ale deceniilor apuse ar fi adunate de pe străzile municipiului şi depozitate la un cimitir de automobile vechi îndepărtat, nimeni nu le-ar căuta să le contemple. Fiind însă împrăştiate în cartierele oraşului, ele sînt în văzul cetăţenilor şi le provoacă oamenilor mici revelaţii. Aşa că poate merită să le lăsăm în stradă pe vecie.
XS
SM
MD
LG