Linkuri accesibilitate

Vizita premierul Filat la Bruxelles în atenția presei


În Timpul, George Scarlat explică de ce reprezentanţii UE îi îndeamnă pe comuniştii de la Chişinău să voteze viitoarea candidatură a preşedintelui R. Moldova. Constantin Tănase îşi exprimă convingerea în editorialul său de astăzi, că una din bombele cu efect întârziat, care poate arunca în aer Alianţa pentru Integrare Europeană, sunt cadrele compromise, promovate în noul guvern, care, spune editorialistul, vor lucra de facto împotriva idealurilor de schimbare şi modernizare a R. Moldova pe care le-a promovat Alianţa în campania electorală. Timpul publică pe scurt mesajele de felicitare ale premierilor german şi rus transmise omologului lor moldovean Vlad Filat cu ocazia investirii acestuia în funcţia de premier al R. Moldova iar Oleg Crasnov explică cum a fost blocat internetul în luna aprilie, după tulburările postelectorale.

Jurnal de Chişinău
scrie despre anunţul făcut ieri de Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, de a se intalni cu omologul sau rus Dmitri Medvedev pe 9 octombrie in Republica Moldova, la summit-ul tarilor CSI. O intrevedere, care survine in cea mai dificila criza a relatiilor dintre cele doua state, dupa destramarea URSS-ului, apreciază publicaţia. Intalnirea de la Chisinau dintre cei doi survine inaintea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale de la Kiev, aminteşte Jurnal de Chişinău.

Petru Bogatu scrie că Rusiei îi convine o guvernare cât mai slabă cu putinţă la Chişinău, indiferent dacă aceasta emană de la democraţi sau de la comunişti. O guvernare puternică în spaţiul CSI devine mai puţin dependentă de Moscova şi de aceea ruşii se pun în mişcare ori de câte ori un regim din teritoriile postsovietice li se pare lor peste măsură de stabil, atrage atenţia Petru Bogatu în Jurnal de Chişinău. Protestatarii din faţa Primăriei Chişinău, nemulţumiţi de majorarea tarifelor la apă şi trasnsport, îi iau pe sus pe acei dintre ei care exprimă opinii diferite de cea a organizatorilor, notează Jurnal de Chişinău, adăugând că mai multor bătrâni le-a fost luat forţat microfonul ieri, iar unul chiar a fost bruscat de alţi participanţi la acţiune.

“Chirtoacă din nou şi-a arătat adevărata faţă”, titrează Moldova Suverană, învinuindu-l pe primarul de Chişinău că nu s-a ţinut de promisiunea dată în faţa pensionarilor de a propune CMC reexaminareaa tarifelor majorate. Organizatorii protestelor l-au acuzat pe primarul, Dorin Chirtoaca, de faptul ca si-ar fi adus in strada susţinători pentru a deprima oamenii care cer anularea majorarii tarifelor. Într-un alt articol la aceeaşi temă, Moldova Suverană anunţă că o parte a tineretului studios este gata sa se alature actiunilor de protest impotriva majorarii tarifelor la apa potabila si calatoriile in transportul public municipal.

„Filat a rămas corigent în faţa Comitetului pentru Afaceri Externe de la Parlamentul European”, îşi intitulează articolul din Moldova Suverană, Ingrid Zinovieff. Din raspunsurile date de dl Filat la intrebarile europarlamentarilor, constată autorul, s-a inteles clar un lucru: echipa lui si celelalte partide din coalitie nu au avut si nu au pregatit un program credibil de guvernare. Liderul comunistilor moldoveni, Vladimir Voronin, a avut marti o intrevedere cu Philip Remler, seful Misiunii OSCE in R. Moldova, informeaza Moldova Suverană. Publicaţia subliniază promisiunea lui Voronin, făcută în numele partidului pe care îl conduce, de a contribui in cel mai activ mod la rezolvarea diferendului, chiar aflindu-se şi in opozitie.

In România, Gardianul scrie despre vizita premierului moldovean la Bruxelles, unde a promis reglementarea juridica a statutului limbii române în Constitutie. Şi Evenimentul Zilei face referiri la discursul premierului Filat în Parlamentul European, unde şi-a exprimat speranţa să obţină susţinere financiară de la FMI şi UE dar şi de la Rusia, pentru a scoate ţara din criza economică.
XS
SM
MD
LG