Linkuri accesibilitate

AMN cere demisia preşedintelui Curţii de Conturi şi a conducerii CEC


CEC: Lapti, Stirbu, Ciocan
CEC: Lapti, Stirbu, Ciocan

Acuzaţiile: executarea unor comenzi politice (în primul caz), complicitate la fraudarea alegerilor (în al doilea caz)

Juristul Nicolae Railean a declarat azi din numele partidului Alianţa Moldova Noastră că preşedintele Curţii de Conturi, Ala Popescu, şi conducerea Comisiei Electorale Centrale trebuie să-şi dea demisia. Şefa Curţii de Conturi - pentru că ar fi executat până acum comenzi politice, iar Eugen Ştirbu, Renata Lapti şi secretarul CEC Iurie Ciocan – pentru că ar fi participat la fraudarea alegerilor din 5 aprilie şi ar fi acceptat pentru aceasta cadouri de la fostul şef al statului.

Nicolae Răilean: "APCE, la sedinta de alaltaieri, a atras atentia autoritatilor că alegerile au fost fraudate, foarte mare vina o poarta conducerea CEC, apoi au primit pentru asta cadouri de la seful statului, ceasuri. Fac apel să restituie ceasurile cei care cad sub incidenta legii cu privire la conflictul de interese".

Iurie Ciocan (Secretar CEC)
Ala Popescu, preşedinta Curţii de Conturi se află astăzi la o reuniune internaţională, aşa că nu a fost de găsit ca să comenteze cererea AMN, iar dintre cei vizaţi din Comisia Electorală Centrală am reuşit să discutăm cu Iurie Ciocan: "Eu nu am vazut rapoarte internationale care sa constate ca alegerile au fost fraudate, au fost constatate mici nereguli, dar rapoartele au fost in general pozitive. De aceea nu vad motive ca sa-mi dau demisia".
Europa Libera: "Dar ati primit un ceas cadou?"
Iurie Ciocan: "Eram intr-o misiune peste hotare si cand am venit l-am gasit pe birou, am inteles ca este un dar de adio, asa sa-i spun, şi e adevarat ca nu m-am repezit sa-l întorc".
Europa Liberă: "Dar o s-o faceti?"
Iurie Ciocan: "Urmează să chibzuiesc la tema asta".

Membrii Curţii de Conturi, ai Comisiei Electorale Centrale, procurorul general, preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi al Companiei „Teleradio Moldova” sunt numiţi de Parlament pe un termen de 4-6 ani. Pentru ca să-i demită înainte de termen pe şefii Comisiei Electorale Centrale, ai Curţii de Conturi şi pe procurorul general, aşa cum spun că intenţionează, deputaţii AIE trebuie să prezinte argumente ce vor fi cântărite de Parlament, care ia decizia de demisie în ultimă instanţă, spune expertul în drept Victor Popa. Se poate urma şi o altă cale - schimbarea legislaţiei, aşa cum AIE a anunţat deja că va face în cazul Companiei Teleradio Moldova, va fi schimbată Legea audiovizualului inclusiv la capitolul organelor de conducere a audiovizualului public.

Victor Popa: "Parlamentul se conduce de principiul autonomiei parlamentare. Este unica autoritate în stat care îşi scrie ei însăşi împuterniciri şi apoi dă şi la alţii. Din punctul ăsta de vedere poate modifica orişice. Legea audiovizualului poate să o modifice şi să facă o reformă în audiovizual. Dar îl putem noi oare învinui că iată ca să-i dea afară a schimbat legea? Ce rău a făcut? Dacă această structură trebuia revitalizată? Cât priveşte procuratura, eu, de exemplu, mâine aş schimba legea procuraturii, apoi aş schimba procurorul general, pentru că la noi procuratura nu ocupă locul cuvenit care trebuie să îl aibă în ordinea constituţională".

Reprezentantul AMN, Nicolae Răilean a anunţat azi că AIE va numi în aceste zile un nou procuror general. Nu se cunosc însă deocamdată ce argumente cu probe vor fi prezentate în favoarea demisiei actualului procuror, Valeriu Gurbulea.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG