Linkuri accesibilitate

Relatări despre vizita lui Vlad Filat la Bruxelles


Cotidianul şi Gardianul se ocupă de protestele pensionarilor de la Chişinău, proteste orchestrate de comunişti

Vizita premierului Vlad Filat la Bruxelles este prezenta in mai multe ziare romanesti. Adevarul citeaza Agerpres pentru rezultatul audierii premierului moldovean la Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului euopean, amintind rugamintea oficialului de la Chisinau de a avea sprijinul structurilor europene la momentul cand vor fi prezentate concluziile comisiei speciale de anchetare a evenimentelor din aprilie, de la Chisinau. Ziarul romanesc grupeaza separat conferinta comuna a lui Vlad Filat si a presedintelui Parlamentului european, Jerzy Buzek, dupa ce ieri seara, in editia electronica era anuntata pentru azi pe agenda intrevederilor de la Bruxellles si problema inlocuirii trupelor rusesti din Transnistria cu o misiune civila.

Cotidianul si Gardianul se ocupa de agresarea primarului Chisinaului, Dorin Chirtoaca de catre pensionarii care au manifestat ieri in fata primariei. Cotidianul aminteste ca unii dintre ei erau infasurati in drapelul URSS, in timp ce Gardianul transcrie declaratia unei batrane, inregistrata cu o camera ascunsa de un jurnalist: protestele violente ar fi fost coordonate de deputatul comunist Ereomenco. Titlul articolului este, de fapt, Partidul Comunistilor se joaca iar cu basarabenii. Tot aici este amintita pozitia a doi fosti prim ministri – Vasile Tarlev, premier sub presedintia lui Vladimir Voronin, si care spune ca a fost fortat chiar de liderul comunist sa demisioneze, si respectiv Vasile Braghis, care a propus o perioada de gratie de 100 de zile pentru actualul guvern. Principala lui problema va fi sa pastreze armonia intr-o coalitie de patru partide politice. “Ambii fosti premieri si-au exprimat totusi sustinerea fata de noua guvernare, iar Tarlev i-a oferit serviciile noului executiv, oricand va fi nevoie” – se mai arata in articolul din Gardianul.

Ziua incearca sa convoace argumente pentru ideea ca Ungaria ar fi capatat o mare influenta in Republica Moldova: prin trimisul special al lui Javier Solana Kalman Mizsei, prin stabilirea centrului de acordare a vizelor Schengen penrtu moldoveni, chiar inainte ca tara sa fie in zona Schengen, si prin numirea unui ungur la conducerea misiunii europene insarcinate sa asigure securizarea frontierelor Moldovei.
XS
SM
MD
LG