Linkuri accesibilitate

Nuanţele lui Vlad Filat în privinţa neutralităţii


Vlad Filat şi Claudio Bisogniero, Secretarul General adjunct NATO
Vlad Filat şi Claudio Bisogniero, Secretarul General adjunct NATO

Moscova contabilizează declaraţiile, iar reacţia trebuie aşteptată la summitul CSI de la Chişinău

Vasile Botnaru l-a intrebat pe jurnalistul Vladimir Soloviov de la cotidianul « Kommersant » din Rusia cum sint interpretate in cercurile oficiale de la Moscova declaratiile lansate ieri la Bruxelles de Vlad Filat.

Faptul ca proaspatul premier moldovean a ales sa mearga in prima sa vizita peste hotare la Bruxelles, este un semnal relevant, perceput ca atare in cercurile politice de la Moscova, spune Vladimir Soloviov cu referinta la surse de la ministerul rus de externe. Era un vector mai mult decit previzibil, confirmat prin mesaje lesne de anticipat, conchid factori decizionali de la Moscova, după parerea carora Vladimir Filat deocamdata nu a lansat lucruri iesite din comun in ceea ce priveste necesitatea evacuarii trupelor rusesti sau reglementarea transnistreana. Cu toate acestea, noteaza jurnalistul de la Kommersant, prioritatile anuntate de premierul moldovean in fata deputatilor europeni sunt contabilizate cu multa atentie. In special atunci cind este vorba despre atitudinea fata de oportunitatea integrarii Republicii Moldova in Alianta Nord-Atlantica. Comparata cu pozitia categorica a comunistilor care negau orice posibilitate de integrarea in NATO, atitudinea noului premier este nuantata. Cel putin atunci cind Vladimir Filat sublinieaza ca premisa neutralitatii este valabila pina la un eventual plebiscit in acest subiect.

Vladimir Soloviov este de parere ca oricum, o reactie sintetica a oficialitatilor din Rusia urmeaza a fi asteptata la summit-ul de la Chisinau al CSI, la care ar fi sa participe presedintele rus Dimitri Medvedev, secondat de ministrul de externe Serghei Lavrov. Atitudinea Kremlinului fata de noua guvernare de la Chisinau va putea fi dedusa, după parerea jurnalistului de la Kommersant, si din acordarea sau neacordarea creditului pe care Federatia Rusa i l-a promis inca lui Vladimir Voronin pe cind mai exercita functia de presedinte. De altfel, surse credibile, citate de Soloviov, afirma ca fostul presedinte comunist ar fi incercat sa le sugereze autoritatilor din Rusia ca isi retrage cererea de creditare pina la vremuri mai bune - pentru PCRM fireste.
Previous Next

XS
SM
MD
LG