Linkuri accesibilitate

Pensionarii de la Chişinău ar vrea să circule în continuare gratis


Protestul din faţa primăriei are toate caracteristicile unei acţiuni regizate de comunişti

Cateva sute de oameni ai protestat astazi in fata primariei Chisinau, nemultumiti de majorarea tarifelor la transportul public si apa. Ei au cerut revenirea la vechiul regulament care permitea tuturor pensionarilor sa circule gratis.

Pensionari: „Am venit sa ne dea buletinele sa circulam gratis. Noi primim 600 de lei”. „Solutia – sa ne dea inapoi cum a fost. Apa sa lase cum a fost. Ca s-a marit si anul trecut, nu se poate asa.” „Compensatie astea-s minciuni. O sa ne dea o luna apoi se va opri. Eu nu circul in fiecare zi. Am o vila si ma duc de 5 ori pe luna. Iar compensatia nu-mi ajunge. Si apa curge pe strazi, poti sa te scalzi, ce fel de economie mai e si asta?”

Acestea ar fi principalele revendicari si nemultumiri exprimate de cei mai activi participanti la protest. Pe de alta parte, nu toti cei din fata primariei au venit sa sprijine protestul. Multi dintre ei ne-au spus ca cerintele manifestantilor ar fi exagerate si chiar inspirate de fostul partid de guvernamînt al comunistilor. “Eu nu sunt la protest, ma uit la ce face lumea. Ar trebui de scumpit de 100 de ori, nu o data. Altfel nu ridici tara. La noi se traieste foarte bine. Nu inteleg ce vrea lumea.”

“Eu intamplator am trecut pe aici. Am aflat ca fac galagie cei care s-au deprins sa traiasca pe nimic. Cineva sa lucreze dar ei sa traiasca. In toata republica pretul la apa e de 10, 14, 20 de lei. Aici toti sunt instigate de kgb-isti, de comunisti, ca le-au cazut portofoliu. Si au venit sa racneasca la tanarul asta primar.”

“Am venit sa-l sustin pe Dorin Chirtoaca”

Oleg Cernei, consilier municipal, mi-a spus ca protestatarii au venit la protest pentru ca nu au fost informati corect: „Este un protest organizat, regizat. Am stat 2 ore printre ei si cred ca pretextul este majorarea tarifelor dar oamenii nu sunt informati. Oamenii au fost zombati ca tarifele s-au majorat. Dar despre partea a 2 -a nu s-a spus ca se vor acorda compensatii de 70 de lei.”

Primarul Chisinaului Dorin Chirtoaca a iesit initial in fata protestatarilor pentru a discuta cu ei, însa dupa ce a fost lovit de unul dintre manifestanti, s-a retras, revenind la discutii deja de la balconul primariei. Primarul a mai explicat ce pachet social ofera primaria, in schimbul anularii permiselor de circulatie gratuita: „Orice reforma mai ales daca este nepopulara poate starni nemultumirea unui grup de cetateni. Dar intre a persista in populism si minciuna si a promova lucruri corecte, eu si primaria alegem sa promovam lucruri corecte.”

„Pentru pensionari si invalizi, pentru angajazi si somerii care au un venit sub 1450 lei vor avea compensatii de la 300 de la 600 de lei pentru achitarea caldurii si transportul in comun. Studentii si elevii vor beneficia de abonamente de 70 de lei pe care vor trebui sa le cumpere.”

„Ma gandesc cum vor reactiona locuitorii din afara municipiului Chisinau cand vor auzi ca chisinauenilor li se propun compensatii iar acestia le refuza.”

Manifestantii au tinut blocata circulatia pe bulevardul Stefan cel Mare de dimineata si pîna dupa pranz si au eliberat bulevardul numai dupa ce primarul Dorin Chirtoaca a semnat o cerere prin care solicita Consiliului M;unicipal Chisinau sa revina maine dimineata asupra deciziei de majorare a tarifelor la apa si transport public. Protestatarii au anuntat ca vor veni si maine în fata primariei, dar pana azi seara primaria nu a primit nici o declaratie scrisa privind la reluarea protestelor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG