Linkuri accesibilitate

AIE va revizui cadrul legislativ al Teleradio Moldova


Corina Fusu (PL)
Corina Fusu (PL)

Interviu cu Corina Fusu, deputat PL, preşedintele Comisiei parlamentare pentru cultură, învăţămînt şi mass-media

La sfirsitul saptaminii trecute, dezbaterile din parlamentul la Chisinau nu au fost transmise in direct de catre compania publica de Teleradio Moldova. Vasile Botnaru a intrebat-o pe sefa comisiei parlamentare pentru mass media, Corina Fusu, ce s-a intimplat de fapt si in ce conditii ar trebui sa se transmita in direct dezbaterile parlamentare.

Corina Fusu
: Pina a ajunge la sedinta de vineri (25 septembrie – n.n.) a fost o alta sedinta a parlamentului la care Vladimir Filat, deputat din partea PLDM, venise cu o propunere de a adopta un proiect de hotarire pentru ca Teleradio-Moldova sa transmita in direct sedinta parlamentului. Conducerea companiei nu s-a conformat. Au invocat diferite pretexte, ca ar fi trebuit Consiliul de Observatori sa decida. Pentru ziua de vineri deja nu exista o asemenea hotarire. Biroul permanent al parlamentului nu a ajuns la concluzia ca sedinta de vineri ar fi trebuit transmisa in direct.

Vasile Botnaru: Biroul permanent nu a decis sa dea curs doleantei TRM de a transmite in direct sedinta de investire a cabinetului de ministri pentru ca sa « puna la respect compania » sau considera ca nu este atit de necesara ?

Corina Fusu: Accesul la aceasta sedinta a fost unul liber. Au fost zeci de camere de luat vederi. Asa ca oricine a putut transmite si face reportaje cit de ample si emisiuni intregi. Era vorba despre transmisiunea in direct care necesita niste resurse financiare suplimentare si trebuia asta de discutat. Si trebuia sa vina domnul Todercan in fata Consiliului de Observatori sa fi prezentat calculele pntru costul transmisiunii. Deci trebuia de respectat toate procedurile prevazute de Codul Audiovizualului si Regulamentul de functionare a parlamentlui. Deja se observa ca mai multe autoritati pina in prezent adoptau aplicarea dublelor standarde. Lucrul acesta se observa si din activitatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului. La un moment dat domnul Gorincioi a inteles ca trebuie sa respecte Codul Audiovizualului si atributiile care ii revin acestui consiliu. Iata de unde nu a fost acceptat caietul de sarcini al Companiei Teleradio-Moldova. Iata de unde la un moment dat CCA a observat ca postul de televiziune Omega transmite neavind licenta de transmitere a unui program de stiri pe canalul REN-TV. Asa ca vrem sa se inteleaga ca legea este una si in toate timpurile, ceea ce am si spus de la microfonul parlamentului.

Vasile Botnaru: Deci e gresita impresia ca parlamentul a recurs la o « reglare de conturi », ca l-a pus la respect pe Todercan ?

Corina Fusu: Bineinteles ca toate procedurile si regulamentul trebuiesc respectate. Pentru ca asta este respect fata de lege si asta nu lasa loc de dubii. In cazul dat cu transmisiunea de vineri a sedintei nu a fost respectat regulamentul si toate procedurile legale. Pe viitor, daca este necesar sau nu e necesar de a transmite in direct ramine de vazut. In opinia mea este mult mai important ca sa aducem activitatea Teleradio-Moldova in albia normalitatii. Stim cu totii ca toate rapoartele de monitorizare in campanie electorala, in perioada postelectorala, au demonstrat grave abateri de la conceptia unei instituții care se afla in serviciul publicului si nu doar a unui partid, a celui de la guvernare.

Vasile Botnaru: Asta inseamna ca nici nu doriti sa dati transmisiunea in direct pe mainile unor jurnalisti « nereformati » ?

Corina Fusu
: Eu repet, transmisiunea in direct este in primul rind costisitoare. Daca jurnalistul si-ar face datoria corect, onest, echidistant, echilibrat, daca ar face stiri fara comentarii, daca ar lua toate opiniile, de fapt nici nu ar fi nevoie de a transmite in direct toate sedintele parlamentului. Pentru ca asta ocupa timp. Asta necesita niste resurse financiare considerabile. Si asta se facea in legislatura a XVI-a tot din considerentul ca jurnalistii de la Teleradio-Moldova nu-si respectau profesia. Si parlamentul a decis : mai bine e sa transmitem in direct ca sa vada oamenii cu ochii lor, sa auda si sa traga concluziile. Or, noi tindem spre un jurnalism si spre o televiziune cu adevărat profesionista si in serviciul publicului. Si atunci nici nu ar fi nevoie de transmisiunile in direct. Pentru ca cine sta acasa sa priveasca o zi intreaga sau doua zile sedintele parlamentului ? Este normal ca jurnalistul sa vina cu reportajul bine pregatit. In doua-trei minute spectatorul sa inteleaga ce s-a inimplat la sedintele parlamentului.

In general, acest domeniu al audiovizualului trebuie in primul rind revizuit, reformat. Mai ales ca avem si hotarirea CEDO din 17 septembrie in cazul « Manole si altii contra Moldovei ». Curtea de la Strasbourg a constatat ca libertatea de exprimare in Republica Moldova a fost incalcata si recomanda guvernului Republicii Moldova sa revizuiasca cadrul legislativ, care este unul viciat si nu prevede suficiente garantii impotriva controlului administratiei Teleradio-Moldova si, prin urmare, controlul din partea politicului asupra acestei institutii. Toate acestea impreuna ne determina sa intreprindem pasi urgenti in vederea imbunatatirii imediate la Teleradio-Moldova. Pentru ca, spre deosebire chiar de acest Consiliu Coordonator al Audiovizualului, conducerea de la Teleradio-Moldova nu intelege ca la guvernare nu mai este Partidul comunistilor, ca nu ar trebui sa se supuna in continuare conducerii acestui partid ci sa isi faca meseria ca la carte.
XS
SM
MD
LG